Председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян, заяви, че феновете са готови да подкрепят отбора с протести по улиците в тежката ситуация, но призова здравият разум да надделее.

Той гостува в студиото на "Тази събота" по Би Ти Ви, ден след срещата с министър-председателя Бойко Борисов. На нея феновете на "сините" изразиха притесненията си за бъдещето на клуба.

Те са породени от промените в Закона за хазарта, които предвиждат лотарийните игри да се организират само от държавата.

Един от основните спонсори на тима е фирма за подобри игри, собственост на бизнесмена Васил Божков, който заяви на две срещи с феновете, че няма да може да отделя финанси за издръжката на клуба.

"Господин Божков очевидно е човек с доста сериозни качества и очевидно много добре може да преценява едни бъдещи събития. Господин Божков много време отказваше среща с привържениците на широка основа, пред която да излезе и да обясни какви са му плановете и къде вижда привържениците в целия този процес, защото "Левски" без привърженици няма как да стане, започна Хиндлиян.

В един момент, когато той беше поставен под някакъв тип напрежение относно бизнеса му, се срещна два пъти с привържениците и успя да настрои голяма част от общността в посока бунтове и метежи в защита на хазартния му бизнес. Ние за хазартния бизнес ли сме или сме за "Левски"? Аз казвам, че организацията, която представлявам, застава твърдо зад "Левски".

С оглед над тази позиция ние подаваме ръка на господин Божков и му предлагаме, ако неговият хазартен бизнес бъде засегнат по някакъв начин и той няма възможност да дава тези 2 млн. лева на месец, които казахме, че се дават... Той е воден от идеята, че иска да помогне на "Левски". Това беше заявено от него и на двете срещи. И че е имал порив да спаси клуба.

Господин Божков по официални данни е един от най-богатите българи. Ако той иска наистина да спаси клуба, със сигурност има вариант да продължи да финансира "Левски". Ако не с 2 млн. лева на месец, то с 1 млн. лева, или с 500 хил. лева, или с 200 хил. лева. Но да излезе и да го каже: "Момчета, нещата стоят по този начин. Аз мога да направя от тук това, това и това. Какво ще направите вие?".

Тогава съм сигурен, че цялата левскарска общност ще се мобилизира, ще направим всичко възможно, ще посещаваме мачове, за да продължим да даваме своя дан за добруването на клуба. В същото време господин Божков ще има подкрепата на огромна маса от хора, зад която ще може да застане и да каже "Внимавайте какво правите!". Когато "Левски" е опрян до стената, огромно количество от хора са на едно щракване от излизане на улицата. И това си личи."

"Трябва да надделее здравият разум. Аз съм съгласен, че привържениците на "Левски", включително и аз, сме темпераментни хора, които сме готови да стигнат до крайности. Но нека надделее здравият разум и да си помислим кои сме ние, какво зависи от нас, кого защитаваме, влизаме ли в матрицата или не. Това е много важно", допълни той.

Председателят на НКП на "Левски" не скри, че привържениците са разединени по темата за подкрепа на финансовия благодетел.

"Не е лека ситуацията, в която се намира "Левски". Това е една голяма игра на нерви, на която ставаме свидетели. Във всеки един момент нещата могат да вземат различен развой. Както още утре може да се окаже, че "Левски" е с нов собственик от типа "бащица", така може господин Васил Божков, хората и фирмите около него, да продължат да финансират клуба, без оглед от развоя на драмата със Закона за хазарта и на евентуалното отнемане на неговия лиценз.

В последната седмица, в ситуацията, в която се оказахме, привържениците на "Левски" изглеждахме консолидирани и монолитни. Вчера след срещата стана ясно, че не е точно така.

Като пример за разединението той посочи думите на представителя на "Ултрас Левски" Адриан Попов.

Представителят на една от групите - "Ултрас Левски", потвърди тезата на Националния клуб на привържениците и на Тръст "Синя България", че "Левски" е заложник на политически и икономически интереси. Нещо, което сме артикулирали достатъчно добре в последната една седмица и говорим в последните 5 години.

В същото време каза, че неговото мнение е, че трябва да се застане твърдо на страната на собственика. В такъв случай не влизаме ли в тази матрица? Да, ние сме съгласни, че "Левски" е заложник на политически и икономически интереси, но говорим, че заставаме зад "Левски". "Левски" е голямата идея, "Левски" е целта. "Левски" в момента изглежда стабилен, има собственик, който се е афиширал с името си, няма ги съмненията за парашутизъм, каквито присъстваха преди него.

Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че в момента "Левски" е стабилен и функционира нормално", каза той.

"Това е един пробив и една малка крачка от много големия път. Въпросът е дали ние всички сме готови да го извървим. Много хора казват, че не са готови да го извървят, казват, че ще фалираме и вероятно са прави. Това не може да стане от днес за утре, трябва работа и подготовка, за да се осъществи тази идея. Но има нещо, което е изключително важно и трябва да бъде ясно", обясни Хиндлиян по повод идеята привържениците да поемат акциите на клуба, каквото им препоръча Бойко Борисов.