Въпреки гръмките заявки на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, че има данни за престъпления по случая със спирането на националното радиото; въпреки дадените заявки за изискване на записи от камери и на телефоннни разпечатки, оказа се близо пет месеца по-късно държавното обвинение нямало нова информация.

Или поне това се разбра днес покрай обсъждането в парламента да се удължи срокът за работа на временната анкетна комисия, която бе съставена, за да провери защо програма "Хоризонт" спря за близо пет часа на 13 септември м.г. и има ли упражняван политически натиск върху ръководството и журналистите. 

Депутатите трябваше формално да удължат срока, за да има време комисията да състави финалния си доклад, базиран на всички изслушвания на участниците по казуса - служители на БНР, на главния прокурор и др. На последното заседание на комисията миналата седмица журналистката Силвия Великова предложи на народните представители да извикат още веднъж обвинител номер едно (вече Иван Гешев), за да обяви резултата от работата на прокуратурата. Сам Цацаров заяви при изслушването си в комисията миналия октомври, че има готовност отново да се яви, за да го направи.

Покрай обсъждането днес обаче председателят на комисията Тома Биков заяви, че Гешев няма да бъде викан, защото при запитване станало ясно, че прокуратурата нямала нищо ново за съобщаване. С други думи - или държавното обвинение не работи по казуса, или работи, но не желае да съобщи какво е открило.

Иначе през октомври Цацаров заяви, че се работело по "пет сюжетни линии". Тогава обяви, че ще се изискат разпечатки от телефонните обаждания на бившия вече генерален директор Светослав Костов - и заради спирането на "Хоризонт", и заради твърденията на Великова и на бившия директор на програмата Ивайло Савов, че по признания на самия Костов, направени на четири очи, върху него е бил упражняван натиск от четири политически лица да свали Великова от ефир. Сами по себе си разпечатките няма как да покажат съдържанието на разговорите, защото не са специални разузнавателни средства, но може да хвърлят светлина върху това имало ли е чести разговори с политици и кои са те. Според депутати от комисията обаче обявяването на тази информация би било спекулация. Отделно, самият Цацаров допусна, че може да е имало разговори и във Viber, които не могат да бъдат проследени.

Бившият обвинител номер едно обяви още преди пет месеца, че ще се изискат и камерите за видеонаблюдение в района на радиото. Поводът: за да се провери разминаването на версиите на Великова и Костов относно тяхна среща в намиращата се наблизо Борисова градина. Според журналистката Костов я поканил на среща в парка и там й съобщил за упражнявания върху него натиск да я свали от ефир, заради критичното й отразяване на избора на главен прокурор (към онзи момент течеше процедурата по избора на Гешев). В противен случай щял да пострада бюджетът на радиото, а той самият щял да остане без работа.

Костов обаче твърди, че такъв разговор никога не е бил воден. Случайно минавал през Борисова градина, когато засякъл Великова с нейна колежка в майчинство, поздравил ги и отминал.

Иначе пак през октомври, по "сюжетната линия" за оказвания натиск, Цацаров заяви, че "данни за престъпление са налице и ще бъде образувано досъдебно производство".

Към днешна дата, видно, няма никаква информация как върви разследването, а такава няма да бъде изнесена и в анкетната парламентарна комисия. Иначе тогава Цацаров разпореди лично Гешев, тогава негов заместник, да води проверката.

До казуса "БНР" се стигна, след като в средата на септември изненадващо Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет.  След разразилия в рамките на същия ден скандал, Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщението за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Последвалите проверки показаха, че не е имало никаква необходимост от спиране на програмата. Светослав Костов обвини за това техническият директор на радиото Пламен Костов, като самият той не бил знаел, че "Хоризонт" ще спира. Пламен Костов пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това. И до днес обаче не е ясно как така Светослав Костов не бил разбрал за "профилактиката", след като на сайта на самото радио бе обявено ден по-рано, че на 13-и то ще замлъкне.