Любопитен диалог се разви между журналистката от БНР Силвия Великова и главния прокурор Сотир Цацаров на кратък брифинг днес по повод избора на Иван Гешев за поста.

Цацаров повтори пред журналисти тезата си, че Конституцията и законът изискват след връщането на президента Румен Радев на решението за назначаване от Гешев то да бъде просто прегласувано от ВСС (всъщност в основния закон не се казва откъде стартира процедурата втория път, б.р.). И ако се съберат отново 17 гласа, държавният глава вече е длъжен да подпише указа. Според обвинител № 1 няма причина Радев да се бави с прегласуваното решение на ВСС, което се очаква в четвъртък.

"Протакането на нещата не е решение. Този президент е показал, че няма склонността да протака нещата или да прехвърля отговорност", отбеляза Цацаров, като преди това поздрави държавния глава, че дава мотиви за решението си открито, въпреки че Конституцията не го задължава.

След това съдебната репортерка на БНР Силвия Великова зададе друг въпрос - в кои две други сгради се решава кой да е началник в съдебната система (отправяйки Цацаров към собствените му думи по време на избора на Гешев, б.р.).

"Г-н Панов посочи по бТВ едната сграда - президентската. Предполагам, че той я знае. Вие пропуснахте да му зададете този въпрос, когато имате възможност го зададете - очевидно той го знае по-добре."

"А коя е другата?", запита Великова.

"Най-вероятно същата."

"Тоест два пъти президентската?"

"Да, най-вероятно два пъти е влизал там."

Думите, с които Цацаров нападна председателя на ВКС Лозан Панов - че се държи, все едно не е минал лично такава процедура, и че тримата големи се избират и "в две други сгради", бяха отправени по време на изслушването на Иван Гешев и на финалното гласуване за избора му пред ВСС. Цацаров тогава отбеляза, че не изключва и своята процедура (през 2012 г.) от този начин.

"Стана ясно, че не ВСС избира главния прокурор...", започна въпрос Великова, но Цацаров я прекъсна:

"Не ми слагайте думи в устата. Става ясно - това го твърдите вие."

Репортерката се опита да възрази, че това са думи на Цацаров.

Главният прокурор обаче я отряза с думите:

"Г-жо Великова, излишно е да водим такива диалози. Ще стигнем до това кой назначава директора на радиото и кой мести журналистите там."

Именно критичната към дейността на прокуратурата Великова бе свалена от ефир в БНР и преместена - за кратко - от ресора си. Това бе последвано от спиране на сигнала на "Хоризонт", а впоследствие - отстраняване на директора на радиото и проверка от прокуратурата. 

"Нали вие проверявате?", попита резонно Великова.

"Не знам - и аз слушам и гледам", отбеляза Цацаров.

"Ама проверявате", настоя репортерката.

"Това, което проверявам, не е свързано с това, за което говорим. Включително и за сградата на радиото. И работата там и вътре в нея. Нали? Разбирате ме много добре. Мисля, че ви отговорих съвсем ясно."

Диалогът се разви след срещата на Цацаров, заедно с Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов с представители на националното дружество "Традиция". Всички исторически оръжия на дружеството, занимаващо се с възстановки, бяха отнети, въпреки че според тях те имат нужните колекционерски документи, а и техните оръжия са произведени преди 1900 г., което означава, че не подлежат на същата регулация като съвременните огнестрелни оръжия. Цацаров заяви, че ако това стане ясно след експертиза, оръжията ще бъдат върнати.