Журналистът Христо Христов обяви в "Още от Деня" по БНТ по случай 75-годишнина от Народния съд, че българската история целенасочено се фалшифицира от хора, които не желаят да признаят миналото.

"Тя (историята) е удобна форма за манипулиране на младите българи. При социализма е било хубаво. Ами като е хубаво, хайде да го върнем!", призова саркастично документалистът.

Той изтъкна, че "всеки младеж може да обуе маратонки "Найк, да си купи "Адидас" и да си мисли, че "винаги го е имало".

"А аз съм се радвал на празна опаковка от тоблерон", посочи Христов. "Свободата на младото поколение не е даденост, за нея са страдали страшно много хора". 

"Жертвите присъстват твърде малко в учебниците по история", допълни той.

Документалистът отбеляза, че при проекти за съставянето на обща европейска история често се говори за фашизъм, но рядко се коментират престъпленията на комунизма.

По-рано той посочи, че едновременно "има промяна и няма промяна" в отношението към паметната дата, която вече 10 години се отбелязва на 1 февруари.

"Това може да го коментирам в контекства на днешната политическа обстановка. Ако се върнем в началото на прехода, комунистическата партия и нейният наследник БСП нямаха възражения за техните престъпления. Разбира се тогава ги наричаха грешки, изкривявания", сподели Христов. "Така или иначе с половин уста БКП се преименува, за да се разграничи от престъпленията на тоталитарния режим", допълни той.

Журналистът изрази загриженост заради скорошните хибридни атаки от страна на Русия. Също разкритикува и изложбата по случай Освобождението на България през 2019 г., макар че приветства твърдата реакция на МВНР, което опроверга тази "теза".

"Ние имаме много ниска политичекса култура", сподели Христов. "Ние не сме затваряли никога тази страница, за разлика от други страни, където отдавна този дебат е приключен. Имаме криза на ценностите и това е може би основният проблем на България днес".