"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България."

Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. 

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.", съобщиха от посолството на САЩ в България.

Миталов е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов, докато е с мярка за неотклонение, при руския президент Владимир Путин в периода 1 - 5 нноември 2019 г. Главният прокурор - тогава Сотир Цацаров, още тогава отправи сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия. 

Освен срещу магистрата, САЩ налагат санкции и срещу членове на семейството му - неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова, съобщи още Помпео. 

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, съобщават още от посолството в София за изявлението на държавния секретар на САЩ.

Помпео съобщи новината и в туитър. 

 

 

Дали и как е завършила поисканата от Цацаров проверка на инспектората за съдия Андон Миталов - няма публична информация.

По време на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е темата е била в дневния ред на разговорите, в това число и случая с пуснакето на разследвания Малинов в Русия. 

Съдия Миталов е отказал да коментира санкцията на САЩ срещу себе си и семейството по същество пред бТВ. Научил за новината от медията - заявил.

Още през септември миналата година прокуратурата, тогава водена от Цацаров, обяви, че председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков. В пресконференцията тогава участва и Гешев - като заместник на главния прокурор. Според него Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

"Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104." т.е не е събирал и предоставял на чужда държава или на представляваща държавна тайна".

Той е приел "срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации", смятат още обвинителите. 

 
Малинов пък бе пуснат да пътува за Москва, за да може президенът Путин да му връчи орден. Самият той нарича обвинението си "обидно".

Кой е съдия Андон Миталов?

Кариерата на Андон Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд, припомня БНТ.

От Специализирания наказателен съд към момента няма реакция.