Отговорността за спирането на програма „Хоризонт“ на националното радио за близо пет часа през миналия септември е на бившия вече генерален директор Светослав Костов. Имало ли е обаче упражняван натиск върху журналисти – това никой не може да каже.

Това се очаква да са изводите в доклада, който ще приеме утре временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти, научи Клуб Z.

Тези изводи не са изненада предвид факта, че прокуратурата така и не представи нови данни за извършваните от нея проверки по казуса въпреки заявките на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров от миналия октомври – че съвсем скоро ще бъде образувано досъдебно производство и за оказван натиск.

Към днешна дата стана ясно, че държавното обвинение нямало какво повече да каже по въпроса пред парламентарната комисия и пред обществеността. Нищо че бяха обявени очни ставки, изискани записи от улични камери, разпечатки от проведени телефонни разговори. Самият Светослав Костов пък бе освободен от Съвета за електронни медии още в хода на скандала, като СЕМ проведе нов конкурс и сега радиото се оглавява от Андон Балтаков.

До казуса "БНР" се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но след обаждане на премиера Бойко Борисов до ръководството. 

Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщението за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. 

Последвалите проверки показаха, че не е имало никаква необходимост от спиране на програмата. Светослав Костов обвини за това техническия директор на радиото Пламен Костов, като самият той не бил знаел, че "Хоризонт" ще спира. Пламен Костов пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това. И до днес обаче не е ясно как така Светослав Костов не бил разбрал за "профилактиката", след като на сайта на самото радио бе обявено ден по-рано, че на 13-и то ще замлъкне. 

Самата Великова, както и бившият директор на програмата Ивайло Савов разказаха за свои разговори с бившия генерален директор, при които Костов им разказал за упражняван върху него политически натиск да свали Великова от ефир, защото отразявала критично работата на прокуратурата и избора (предстоящ по онова време) на нов главен прокурор - Иван Гешев. Тези разговори са водени на четири очи, като Костов отрича както да е правил такива признания, така и за самите разговори.

В крайна сметка твърденията и на двете страни станаха „дума срещу дума“. 

"Ние няма как да заемаме позиция за това имало ли е някаква форма на натиск, след като дори имена не бяха споменавани. Няма резултат и от прокурорските проверки", обосновават се от ГЕРБ за решението да оставят „отворен“ въпроса с упражнявания натиск във финалния доклад на комисията. 

От БСП споделиха, че ще гласуват с "въздържал се" за доклада. От ДПС пък от самото начало твърдят, че не може да се говори за натиск върху журналисти - защото самият Костов отрича да е имало такъв.

Така казусът с радиото на практика увисна във въздуха, след като нито държавното обвинение открива нещо по него, нито анкетната комисия успя да проучи в дълбочина "фактите и обстоятелствата".