Отчет за първите 100 дни от мандата си представиха осемте районни кметове на "Демократична България" днес.

Този период е минал изключително бързо и в много усилена работа, увериха всички те.

"Забатачени проекти, демотивиран персонал, много работа", описа първите си три месеца на поста кмета на "Триадица" Димитър Божилов.

Но се похвали с предстоящия успешен старт на канализационен колектор, който ще осигури ВиК в "Кръстова вада". 

Кметицата на "Красно село" Росина Станиславова пък заварила безстопанствено отношение към ремонт на 124-та детска градина, който струвал 700 хил. лв., но имало само "една гола поляна и четири стени от гипс-картон". Нейният екип се стреми да удължи срока на изпълнение, като започнал преговори с фирмите, поели обществената поръчка от предишната администрация.

Станиславова представи и своя концепция за паркирането в кварталите - учредена такса извън Зелена зона, така че човек да може да си плати за паркомясто пред блока, както са местата за служебен абонамент.

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков пък има по-осъществим вариант - всеки адрес да си има своя подзона за паркиране. Подобен е подходът в Букурещ, например. Трайков описа районните кметове като лични лекари:

"Опитваш се да помогнеш, но често се налага да дадеш направление за специалист".

И сподели разнообразни истории от първите му три месеца на поста, които включват дама, която се оплаква от незаконното парно на съсед, и ново ръководство на етажна собственост, което установило, че предишният управител ползвал дебитната карта на кооперацията, за да си купи кафе от Хонолулу. 

Трайков сподели и как обучава екипа си в работа с гражданите.

"Викал съм хора, за да им прочета писмата, които са пратили на други. Писма, на които пише: "Уважаеми господине, гледайте си работата, съгласно чл. едикойси". Питам ги какво ще си мислят, ако те получат подобно писмо."

Комуникацията и прозрачността е най-важното в работата на районните кметове, смята Георги Илиев, кмет на "Слатина". Район "Триадица" пък вече имал фейсбук страница, на която редовно информира гражданите. Всички кметове на ДБ се похвалиха или с увеличени приемни часове, или с редовни доклади и отчети пред гражданите. Илиев организира и обществени обсъждания на бюджета на района, макар че той е едва около 416 хил. лв. Ангел Стефанов, кмет на район "Овча купел", пък организирал Граждански съвет, към който призовава всички живущи там да се присъединят за обсъждане на проблемите на района.

Утре пък ще се представя проектобюджет на "Студентски град" за 2020 г. и стратегия за до 2023 г., сподели кметът на района Петко Горанов.

Той сподели и основния проблем на района - че няма кадастрална карта и че се разчита на остаряла информация от 70-те, според която целият район е държавна собственост.

"Предприемаме непопулярна мярка - всички сигнали за имотите ги препращаме до министъра на образованието, тъй като според действащия акт той стопанисва тези имоти."

Горанов направи и предложението районните инспекторати на общината да бъдат подчинени пряко на районния кмет - това щяло да бъде много по-ефективно.

Константин Павлов, районен кмет на "Лозенец", също се сблъсква на множество места с неясна собственост. Той обещава подробен анализ и количествена сметка колко ще струва кварталът на се превърне в "европейски район на европейска столица".

"Започнахме с бързи стъпки въвеждането на електрони услуги. Имаме вече успехи."

Според кмета на "Оборище" Николай Александров от ДБ са сформирали добър екип, "който ще промени концепцията за управление на управляващите". Призна, че повечето свършена работа не е "материална, а аналитична". Той също се сблъскал с администрация, свикнала да работи само за краткотрайни проблеми.

"Никой в общината не разсъждава да остави нещо с трайна следа. Да има приемственост, наследственост, решаване на проблеми, които искат не един, а няколко мандата."

Нямало подобна концепция в нито една сфера, и според него главният архитект Здравко Здравков прави неща "имиджово, а после търси оправдание - "аз го искам, но не ми дава Фандъкова, министерството". В "Оборище" имало и проблем с редицата занемарени общински жилища, които били на емблематични места в центъра на града, но "там могат да живеят птички", не и хора.