Съвсем очаквано лидерите на ЕС не успяха да приемат бюджена за 2021-2027 г.

Това стана ясно преди малко, когато завърши извънредният Европейски съвет. Ще бъде свикана нова среща, също извънредна. Затата обаче ще бъде определена допълнително, след като председателят на Съвета Шарл Мишел се консултира поотделно с лидерите.

„Работихме много здраво, за да се опитаме да постигнем съгласие. За съжаление, бе видно, че днес това не може да стане. Видно, е, че ни трябва повече време“, каза Мишел.

„Стана ясно, че разногласията са твърде големи, и затова прекратихме преговорите“, заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изтъкна, че всеки път става все по-трудно да се договори Многогодишвата финансова рамка (МФР).

„Питате какво се случи. Това е демокрация. Имаме 27 различни страни членки с 27 различни интереса“, каза тя.

До свикването на новия съвет лидерите ще обсъдят направеното днес от ЕК предложение, което е лека корекция на това на Шарл Мишел. В новия документ се предлага бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да бъде 1,069 на сто от Брутния национален доход (БНД).

До разпространяването на днешното предложение европейските ръководители дискутираха, събрани на отделни групи. Същинската среща започна "само" 9 часа по-късно от първоначално планираното.

Какво предлага Еврокомисията

Предложението на ЕК намалява с 0,005 пункта или с 10 милиарда евро, сумата, предложена миналата седмица от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и която до днес бе основа на преговорите. Неговата идея е бюджет от 1,095 трилиона евро, или 1,074 от БНД.

Същевременно се вдигат, макар с малко, парите за кохезията и Общата селскостопанска политика (ОСП), допълниха нашите източници. Те идват от маржовете, за които спомена и премиерът Бойко Борисов няколко часа по-рано. Той заяви, че ще иска от останалите като резерв суми подпомагане на Северозападна България – най-бедния район в целия Европейски съюз.

За кохезионните фондове са предвидени допълнителни 4,8 милиарда евро. Досегашното предложение бе 323,2 млрд.

За Общата селскостопанска политика (ОСП) се предвиждат общо 4,4 милиарда евро. От тях 2 млрд. ще бъдат във вид на директни плащания, а 2,4 млрд. - за развитие на селските райони.

Тези суми обаче са твърде малки и недостатъчни, каза след срещата пред журналисти българският премиер Бойко Борисов. Така мислят и повечето от 17-те страни членки на групата „Приятели на кохезията“, която от днес вече се нарича „Приятели на по-амбициозен бюджет“.

Запазват се отстъпките, предвиждащи намаляване за 2020 г. на вноските на петорката „скъперници“ - Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. При това Австрия ще получи допълнително намаление в размер на 100 милиона евро.

Отделна специална отстъпка има за Нидерландия. Докато останалите страни ще имат правото да запазват за себе си по 15 на сто от митата, събрани от името на ЕС, процентите за тази страна ще бъдат 25 за периода 2021-2023 г.

Същевременно Комисията коригира собственото си предложение разходите за борбата с климатичните промени да бъдат 25 на сто от бюджета. Същото иска и Шарл Мишел. Сега ЕК предлага процентите да бъдат 27, а през 2027 г. да достигнат до 30.

За сметка на това леко се намаляват парите за научно-изследователската програма „Хоризонт Европа“. Вместо 80,9 милиарда евро те ще бъдат 80 милиарда.

Лидерите на ЕС заседаваха в отцепената и строго охранявана сграда "Европа".

17 "Приятели на по-амбициозен бюджет" срещу четворката от ДАНС

Веднага след огласяването на новото предложение се събраха двете образували се групи. Едната са вече споменатите "Приятели на по-амбициоцен бюджет", а другата - четворката "скъперници" в лицето на Дания, Австрия, Нидерландия и Швеция. Бойко Борисов дори я нарече ДАНС - по първите букви на английските им названия (Denmark, Austria, Netherlands. Sweden). На страната на тази група е и Германия.

17-те, сред които България, искат повече пари за кохезия и селскостопанска политика. А "скъперниците" от кръстената от Борисов група ДАНС, подкрепяни и от Германия, настояват за по-малки вноски.

По едно време при групата на "приятелите" влезе Ангела Меркел. Тя стоя малко време и излезе с усмивка на уста, без да каже нищо

Бойко Борисов пристига за разговор на кръглата маса с колегите си от ЕС. С гръб към него е Ангела Меркел.

„Не можем да гласуваме промените на коляно“

„Дадоха ни промени, нови рамки, които по никакъв не можем да видим, да разберем, да гласуваме на коляно“, каза след срещата премиерът Бойко Борисов.

Според него след почти 50 безсънни часа още една безсънна нощ едва ли ще е достатъчно отговорна за следващите 7 години.

Групата „Приятели на по-амбициозен бюджет“ натоварила португалския премиер Антониу Коща да я представлява. Тя провела днес две работни срещи.

„За България са дали отделни цифри, защото много добре си защитихме исканията“, каза премиерът, но отказа да назове подропности.

Борисов коментира и срещата си с групата ДАНС:

„Винаги съм започвал с това колко е важно единството на ЕС, че на по-изостаналите от периферията региони със специфични нужди да бъде обърнато специално внимание. И дори новата четворка ДАНС се съгласи с мене. Поне 10 пункта дадоха в полза на България като аргумент за добър бюджет – нулева миграция, енергийна диверсификация, интерконекторите с Гърция, „Балкански поток“, финансова дисциплина, растеж, най-висок заедно с Естония външен дълг, ангажиментите към НАТО, базите,съвместните учения. Всичко това е много важно да се приема геостратегически за България.“

Министър-председателят припомнил и Зеления пакт, и затварянето на 4 от 6 реактора в АЕЦ „Козлодуй“ при присъединяването към ЕС, рекордните количества наркотици, които властите ни задържат цяла година. Четворката оцени изключително високо ролята на България.

Борисов заяви, че 17-те аплодирали Ангела Меркел, когато дошла при тях. И я обяви за приятел на кохезията. Тя изслушала внимателно мненията на лидерите и разбрала настроенията им.

Еманюел Макрон е наш съюзник по въпроса за ОСП, каза още Борисов. Но френският президент изтъкнал, че едни страни искат повече, други по-малко и затова в момента са много дзалече един от друг.

„Все пак това е бюджет за 7 години, да не го умуваме на коляно. Нека го обмислят експерти и пак ще се съберем“, обобщи Бойко Борисов.