Трябва да сме много предпазливи за Многогодишната финансова рамка (МФР), когато говорим за нея.

Това заяви премиерът Бойко Бориссов днес пред български журналисти в Брюксел. Той участва в извънреден Европейски съвет, посветен на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.

„60 милиарда по-малко бюджет (в сравнение с този за 2014-2020 г. - б.р.) означава много, много по-трудни преговори“, смята той.

Борисов допълни, че би откроил 4 важни за България неща, но без да провокира останалите си колеги. И ако така завършат преговорите, премиерът смята, че ще бъдем доволни. От важните неща Борисов назова две:

• 1. Да не се пипа нищо по кохезионната и селскостопанската политика;

• 2. Правилото N+3 да не се намалява на N+2. (Става дума за проекти, за които са получени пари, но ако не бъдат усвоени до 3 години, парите трябва да се връщат – б.р.)  Да не се намалява и обемът на съфинансирането. Това е изключително опасно, тъй като при нашите процедури и обжалвания за две години не можем дори да почнем големите инфраскпуктурни проекти, камо ли да ги довършим. Намаляването на срока означава, че ще се връщат пари. Колкото до съфинансирането, ако срокът е 3 години, могат да се харчат по-лесно пари, тъй като са на малки порции. При двегосдишен срок това вече става по-трудно.

"И както един от най-добрите ни дипломати – Димитър Цанчев (посланикът ни в ЕС – б.р.) каза: Бъди умерен. Защото виждате колко камери има и всяко едно изказване по тая тема  може да предизмика една или друга реакция от другите държави“, обобщи Борисов.

Според него човек трябва да е голям оптимист, за да очаква днес да бъде постигнат компромис. Той припомни, че срещата няма краен срок. И вече от самото начало започнаха закъсненията. Започването на Съвета бе отложено с повече от час.

„Очаквам една дължа нощ. Аз лично съм подготвен да бъда диалогичен. Всяко едно от предложенията ми е угодно на всички държави“, изтъкна българският премиер.

Диалогът за компромисите според него ще бъде непрекъснат. Сред основните спорове ще бъде откъде да се вземат парите.

На въпроса дали 7,5 милиарда евро, предвидени за Фонда за справедлив преход, са достатъчни Борисов отговори:

„На нас и 70 милиарда не са ни достатъчни. Нито една държава няма да си тръгне оттук и да каже: Достатъчни са.“

И припомни, че все отнякъде трябва да се отнемат 60 милиарда евро, с които този бюджет е по-малък от предишния.

България няма как да не подкрепя традиционните политики като кохезия и селско стопанство. Борисов изтъкна, че ако каже обратното, веднага у нас ще се вдигне бунт.

Но ако искаме да бъдем конкурентоспособни на Китай, на САЩ, трябва да се заделят пари и за иновациите.

Малко преди Борисов пред журналисти говори португалският премиер Антониу Коща, който предвожда 17-членната група „Приятели на кохезията“. Толкона са страните от ЕС, които се против орязването на парите по това направление. Сред тях е и Бълария. Коща заяви, че неговите спокойствие и търпение са безгранични и че е готов да преговаря до дупка.

Клуб Z попита Борисов дали това се отнася и до него.

Аз не съм. Той е много спокоен човек и много го уважавам. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ми писа, че няколко пъти на техни събирания Коща е дал пример с мене. И моето търпение е огромно. Няма да можем да гледаме „Лудогорец“-“Интер“. Но това са рисковете на професията. Ще се надявам вие да ни пишете“, отговори премиерът.