Еврокомисията дава 232 милиона евро в помощ на глобалната битка с коронавируса.

Новината обяви тази сутрин комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич. Той и еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду направиха специално изявление по повод смъртните случаи в Италия.

Отпуснатата сума ще бъде разпределена по следния начин:

114 милиона евро за подкрепа на Световната здравна организация (СЗО) – предимно за плана глобалната готовност и отговор;

15 милиона евро за подкрепа на страните партньори, предимно в Африка;

100 милиона евро за финансиране на изследванията, разработването на ваксини и лечения. От тях 90 милиона са за публично-частно партньорство със световната фармацевтична индустрия с цел откриване на ваксина, а 10 милиона – за изследователски проекти в областта на епидемиологията, диагностиката, терапията, превенцията и ограничаването на болестта;

3 милиона евро за Механизма за гражданска защита на Съюза (МГЗС) за репатриране със самолети на граждани на страни от ЕС от китайския град Ухан.

Комисията внимателно следи ставащото в Италия. То показва как ситуацията много бързо може да се променя, изтъкна Стела Кириакиду.

Утре в Италия ще пристигне специална мисия на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Кириакиду похвали властите в Рим, че действат ефективно, бързо и в координация с ЕС.

ЕС засега няма намерение да издава препоръка за връщане на граничния контрол в Шенгенското пространство, каза Янез Ленарчич. Той припомни, че това е въпрос от компетенциите на страните членки. Еврокомисарят призна, че въпросът е бил обсъждан, но изтъкна, че би било жалко една такава ситуация да се политизира. Така той отговори на припомнянето на журналист, че през уикенда лидерът на италианската крайна десница Матео Салвини поиска страната му да суспендира едностранно Шенгенското споразумение.

Според Ленарчич по този въпрос е добре всяка страна да се съобразява със следните условия:

• Мерките трябва да се базират на оценка на риска и научна оценка;

• Те трябва да бъдат пропорционални;

• Трябва да бъдат вземани в координация с другите.

Досега СЗО не е призовала за ограничавания на търговията и пътуванията, допълни Стела Кириакиду. А Ленарчич припомни, че още през януари Еврокомисията е посъветвала да не се пътува без наложителни причини до Китай, включително до Хонконг и Макао.

Същевременно стана ясно, че Еврокомисията дава възможност на служителите си, които се завръщат от Китай, Хонконг и Макао, да работят от домовете си в първите 14 дни след пътуването. Според говорител на ЕК така ще се предотврати разпространението на вируса. Засега обаче подобни мерки не се налагат за завърналите се от Италия.