Постепенно и бавно, плавно и щадящо...

Така ще бъде въведена пълната либерализация на енергийния пазар в България - мярка, която страната ни трябваше да е завършила преди години. Това се разбра от днешната среща на комисията по енергетика към Народното събрание и Националния комитет на България към Световния енергиен съвет. 

Днешното заседание премина под формата на кръгла маса, на която трябваше да бъдат изяснени следващите стъпки от новия етап на либерализацията. Към момента пазарът е свободен само за индустриалните потребители. До 2025 г. пък страната трябва да е завършила напълно своя преход и всички потребители - битови и небитови, да могат да избират от кого да купуват своя ток на свободната борса. 

Как ще потегли реформата? 

От първи юли 2020 г. на свободния пазар излизат всички небитови потребители, които използват 30 или над 30 киловатова инсталирана или присъединена мощност. Това са средноголеми предприятия. От борсата ще могат да купуват и битови потребители, които ползват 50 или над 50 киловатова инсталирана мощност. Тези потребители са сравнително малко - около 3000, а имотите им би трябвало да са доста големи къщи. Небитовите пък са около 55 000. 

Небитови потребители с по-малки количества присъединени мощности засега ще останат в регулирания от държавата пазар. Става дума за фризьорски салони, адвокатски кантори и други такива бизнеси в сферата на услугите. 

Целта на това бавно и плавно въвеждане на либерализацията е щадене на енергийно бедните в страната, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов. От години е ясно, че освобождаването на пазара и постепенното отместване на регулациите ще ускори вдигането на цените за енергията. 

Големият проблем обаче е, че в България все няма механизъм, по който да идентифицира и класифицира енергийно бедните хора. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че от 2015 г. ресорното й ведомство, заедно с министерството на труда и социалната политика, работят по такъв механизъм. До днес обаче той не е представен. Въпреки това министърът увери, че текстът е готов, но се чака окончателното изясняване на текстовете. 

Едно от важните решения, които бяха представени днес за обсъждане, е свързано със създаването на онлайн платформа за сравнение на цените. На практика това ще бъде нещо като електронен сайт, на който потребителите ще могат да видят цените за единица енергия на всеки търговец в реално време. Как точно ще се получи това, имайки предвид, че цените са въпрос на свободно договаряне и се променят постоянно не е много ясно. 

Депутатите вече са си взели поука и от предишната стъпка на либерализиране, когато бяха освободени цените са индустрията. Тогава много от играчите не останаха доволни от работата на борсата и се върнаха в регулирания пазар, което създаде допълнителни затруднения за Българския енергиен холдинг. Затова - вече се предлага промяна - веднъж избрал да излезеш от регулирания пазар, не можеш да се върнеш.

Законовите промени трябва да бъдат готови скоро, така че да може да се подготвят етапите на либерализацията. В момента министерството разработва пътна карта, по която да се движи. Председателят на КЕВР Иван Иванов поиска окончателното приемане на промените да стане до края на март, за да има време Комисията да реагира и да се нагоди към конкретните разпоредби. 

Предложенията бяха подкрепени от всички електроразпределителни дружества, както и от почти всички работодателски и бизнес организации.