Единият от обвиняемите и издирвани за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев руснаци е действащ дипломат, съобщава журналистическият разследващ сайт "Белингкет", цитиран от БНТ.

Изданието публикува журналистическо разследване, правено съвместно с "Инсайдър" и швейцарската медийна група "Tamedia". Според авторите Георги Горшков, когото България обяви за издирване с червена бюлетина на Интерпол, е действащ дипломат - сътрудник на руското представителство към Световната търговска организация в Женева. Истинското му име е Егор Гордиенко (според българската прокуратура е обратното, б.р.)

Той напуска Женева спешно по средата на четиригодишния си мандат, след като "Белингкет" разкрива членовете на този отдел на ГРУ, публикувани в края на 2018 г.

Кой е Егор Гордиенко?

Егор Гордиенко е роден през 1979 г. в Болград, малко градче в близост до Одеса. Баща му е командир на военна част и е бил на служба в региона. Семейството му произхожда от Тюмен, град в Западен Сибир.

В началото на 80-те години баща му е преместен в Москва и семейството го следва.

"Белингкет" не разполага с данни за ранното образование на Егор Гордиенко, но предполага, че е завършил Академията на ГРУ в столицата на Русия.

Първото му международно пътуване е през януари 2007 г., когато под истинското си име Гордиенко прекарва 12 дни в Кайро. Документите му показват, че по това време вече работи за ГРУ, но самоличността му под прикритие все още не е създадена.

Въз основа на най-стария документ за самоличност под прикритие, с който "Белингкет" разполага, тайният екип в Отдел 29155 е създаден в сегашния си вид през 2009 г.

Първото пътуване на две години по-възрастния „Георги Горшков“ е през септември 2010 г., когато посещава Барселона. През останалата част от 2010 г. той успява да предприеме кратки пътувания до Финландия, Украйна и Турция. През 2011 и 2012 г. той пътува само до Украйна и Турция.

През 2013 г. „Горшков“ също посещава Украйна и Турция, на два пъти Таджикистан, като и двата са с други членове на екипа, в който е включен „Сергей Федотов“, т.е. Денис Сергеев.

През февруари 2014 г. Гордиенко пътува до Прага, а през юли, октомври и ноември прави три продължителни пътувания до Швейцария, Франция и Италия, като остава в региона за 45 дни през последното тримесечие на същата година.

В началото на 2014 г. Гордиенко също прави пътувания до Краснодар и Крим. "Белингкет" предполага, че той е взел участие в операцията по анексия на Крим.

Забележително е, че през юли 2014 г. семейството на Гордиенко получава висококласен апартамент в същата сграда в Москва, където Александър Мишкин и Владимир Моисеев също са настанени.

Въз основа на времето и липсата на доказателства за плащане за тези апартаменти, "Белингкет" смята, че те са били дарени на определени членове на нелегалния екип като стимул в допълнение към правителствена награда.

Мишкин и Чепига получиха своите апартаменти заедно с наградата „Герой на Русия“ за ролята си в анексията на Крим. Логично е да се предположи, че същото важи и за Егор Гордиенко, споделя разследващият сайт.

Както Клуб Z писа, българската прокуратура под сериозен натиск и след срещи включителнo и със западни дипломати, публикувa първо кадри с мистериозен агент, който огрежда гаража на Гебрев, после информацията, че се издирват трима руснаци, а накрая - имената и снимките на самите заподозрени.

Сега "Белингкет" публикува и едно от видеата, свързано с опита за отравяне на Гебрев и разпространено от прокуратурата на България.

Твърди се, че Горшков имал ранг трети секретар и освен в опита за отравяне на Гебрев е участвал и в други операции на ГРУ в чужбина, включително сътрудничил на заподозрените за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Англия.

Според журналистическото разследване той е служител на руското военно разузнаване (ГРУ), като пътувал и работил под прикритие в периода 2008-2015 г. под фалшивото име Георги Александрович Горшков.