Скандал като от холивудски филм с Робърт де Ниро и Ал Пачино се вихри от две седмици в Хановер. Парламентът на Долна Саксония започна разследване около операцията на сочения за кръстник на черногорската мафия Игор К.

35-годишният мъж бе докаран преди две седмици прострелян от Подгорица в Хановер със самолет, оборудван като болница. Той е бил нападнат и прострелян тежко в ръката и крака, като куршумите раздробили костите му. Черногорските лекари решили да ампутират крайниците му и затова семейството му го докарало в Хановер при един от най-добрите хирурзи, спасил десетки хора от ампутация. Кристиян Кретек оперира жертви от военни конфликти, катастрофи, инциденти. След като приел пациента си, той се обадил в полицията, за да я уведоми, че има пациент с огнестрелни рани, както повеляват правилата.

Разбирайки за кого става дума, хановерската полиция праща спецчасти в болницата и се обажда за помощ в министерството на вътрешните работи, дори в американската база в Рамщайн, която разполага със специална болница. За двете седмици престой на Игор К. в болницата се изреждат над 2000 полицаи, заети с неговия случай.

„По време на една от смените ми изведнъж срещу мен се изправиха стотина тежко въоръжени барети. Ние приемаме и частни пациенти – имали сме принцове, шейхове, дори Меркел е била тук, но никога не съм виждал такова нещо“, споделя един от санитарите в университетската болница на Хановер.

Лекарите питат какви са обвиненията срещу Игор К., но такива всъщност няма. На всичкото отгоре 32-годишата му съпруга твърди, че има объркване и мъжът ѝ е обикновен бизнесмен, а не мафиот. Тя е в шок от ставащото и не желае никаква полицейска охрана.

Полицията обаче смята, че присъствието на Игор К. в болницата поставя под риск сигурността и живота на всички пациенти и лекари. Пратен е отряд, който да проверява за взривове. След операцията на Игор К. министерството на вътрешните работи на Долна Саксония издава заповед за експулсирането му и той е откаран с хеликоптер-линейка в болница в Истанбул.

Междувременно опозицията е свикала извънредно заседание в парламента. Комисията по образование и медицина заседава над два часа. Профсъюзът на полицаите и Съюзът на данъкоплатците обвиняват болницата, че са поставили под ненужен риск живота на стотици хора.

Лекарите не са поканени на изслушването. Те обаче твърдя, че са изпълнили лекарския си дълг. Пациентът е платил 91 000 евро за престоя и операцията си.

„След като полицията не е повдигнала никакви обвинения срещу пациента и няма факти, на базата на които те да водят разследване срещу него, как тогава лекарите да го направят?“, пита и Кристиян Кретек.

Той е обвинен, че е уведомил началника си едва три дни след приемането на пациента за това какви са подозренията срещу него. Шефът му междувременно е уволнен, а парламентарната криза в Долна Саксония продължава.