Новото в постигналото споразумение с "Газпром" за цената на газа за България е това, че във формулата на изчисление вече не се включва само стойността на петролните деривати, а има и пазарна компонента. За всеки месец цената ще се изчислява по тази нова формула. 

Това стана ясно от думите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова тв. Тя даде разяснения на новината от вчера, обявена в присъствието на премиера Бойко Борисов. А тя звучеше така: над 40% намаление на цената на газа от Русия за България, което влиза в сила със задна дата - от 5 август. 

"Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с "Газпром" през май 2018 г. В рамките му "Газпром" пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ.

Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип", смята енергийният министър.

На въпрос обаче каква е цената на американския газ, до който България има достъп, и каква тази на руския газ по новото споразумение, както и кой от двата е по-евтин, Петкова отказа конкретен отговор. Заяви само, че "цената на руския газ е конкурентна" - няколко пъти. После каза, че новото споразумение с "Газпром" вероятно ще е база, на която и останалите доставчици за страната ни (не ги назова - б.р.) ще предложат цени. 

От думите на министърката се разбра още, че в новото споразумение са записани и срокове, в които и българската, и руската страна могат да поискат преразглеждане на цените. Този срок е двугодишен - тоест през 2 години може да се иска преразглеждане. Договорът за доставка на руски газ за България (който е различен от този за транзит на газ през българската територия - б.р.) изтича на 31 декември 2022 г. С други думи - излиза, че ново предоговаряне на цени дотогава не е възможно. 

Теменужка Петкова увери, че и крайните потребители ще усетят ефекта от новата пазарна цена на руския природен газ, макар да не стана ясно как точно. Петкова припомни, че цените на топлоенергията са регулирани от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) и тя ще излезе с решение за природния газ, след като "Булгаргаз" предостави документацията и за преизчисление на цените на газа със задна дата и за в бъдеще.