Френският "Рен" е осъдил на първа инстанция "Левски" за 142 500 евро обезщетение по странен договор за футболиста Алфонсо Фигейредо. Проблемът е, че клаузата, която "сините" не са спазили е доста странна.

Това и други подробности от "кухнята" на клуба от "Герена", оповести изпълнителният директор Павел Колев пред журналисти. Брифингът бе свикан, за да се представи платформата URBO, в която "Левски" си сътрудничи с телевизионните продуценти Иван и Андрей. Тя позволява закупуването на абонаментни карти онлайн. Така беше са пласирани 330 карти - най-вече в чужбина. 

„Да, дела се водят срещу "Левски", адвокат Ивков мисля, че го каза публично - около 20, намаляха с 1/4, рече Колев. - Повечето са свързани с агенти на футболисти. Осъдени сме на първа инстанция от "Рен" за футболиста Алфонсо Фигейредо. "Левски" трябва да изплати 142 500 евро обезщетение на клуба, тъй като не е изпълнил клауза в договора, а именно Фигейредо да изиграе 60% от мачовете. Той е играл в шест срещи. "Рен" завежда дело и го печели. Нямам обяснение защо е подписана такава абсурдна клауза. Ние ще обжалваме по две причини - първо, за да платим по-малко, второ - не може да си го позволим на този етап." 

Колев продължи по темата с делата:

"Имаме спечелено дело за ДДС във варненски съд - за процент на Бурабия. Този процент не е платен - и там дължим пари. Един агент води седем дела срещу нас за периода 2012-2018 година.“

Разделение на групички

Финансовите проблеми на "Левски" заради ставащото с Васил Божков и закраването на "Национална лотария" явно рефлектират на представянето на отбора. "Левски" още няма победа тази пролет, а срещу "Славия" се представи много слабо. 

„С футболистите имах един час разговор след мача със "Славия", рече директорът. От това, което имам като познания, има една група играчи, които осъзнават отлично какво става в клуба. Има друга, на която не ѝ пука особено, там футболистите са само за заплатите. И има трета, в която са уплашени от случващото се и не знаят какво да правят. Но това е моя теория. Не мога да ви кажа в коя група колко хора има.

Аз мисля, че това, което би трябва да се очаква като реакция срещу "Лудогорец", е футболистите да покажат най-вече на себе си, на публиката и на вас, че са достойни за "Левски". Това може да го покажат още в четвъртък. Едно от хубавите неща е, че след мача със "Славия" идва следващ. Може да покажеш, че е било инцидентно, случва се. Въпросът е да покажеш още в следващия мач къде е грешката.

Отборът има капацитет да осмисли това, което се е случило и да го поправи. Пак може да загубим мача, но е важно как. Картонът на Тиам (жълт, но реално трябваше да е червен, бел. ред.) е от яд, но на него му пука, на всеки се случва да си изпусне нервите.“

Иван и Андрей се жертват за любимия си клуб

Покрай представянето на платформата Иван и Андрей обявиха, че се отказват от 40 000 лв. главница плюс 20 000 лв. лихви, които клубът им дължи заради отпуснат заем от времето на ръководството на Иво Тонев. След това - по време на ръководството на Спас Русе и Красимир Иванов, клубът е спрял да им връща парите за заема.

„Не бихме се замисляли, ако не беше г-н Колев начело на "Левски", рече Иван Христов. - Жестовете, които правят той и други в ръководството - да работят, без да взимат заплати, е достоен за уважение. Шмаме две точки - какво може максимално да направим за да помогнем на любимия клуб. Първо, не сме левскари от деца, а още отпреди да се родим. Бихме искали да припомним едно социологическо проучване, което показва, че над 1 милион българи се припознават като левскари."

По времето на Тонев тв продуцентите бяха в управата на "Левски". Те си припомниха, че са правили дарения на клуба, а някои неща са плащали от джоба си.

„Плащали сме много неща на добра воля, извън тези дарения, но сега ще разкажем една история, започна Андрей Арнаудов. - В един момент се наложи да дадем назаем 100 000 лв. на клуба за фен магазина. Това се случи по време на ръководството на Иво Тонев, ние бяхме част от управителния съвет. Естествено клубът започна да ни връща заема, докато ръководството беше там. И ни върнаха 60 000 лв. Останаха обаче едни 40 000 лв.

Ръководството се смени - дойдоха Спас Русев и Красимир Иванов. Той си вдигна телефона, обяснихме му, че има заем за изплащане. В един момент обаче новото тогава ръководство спря контакт с нас. Не можахме да се свържем с тях и бяхме принудени да заведем дела. Когато "Левски" има нужда от подкрепа, искаме да дадем знак към всички фенове на клуба, сега е моментът да помогнем. Ние се отказваме от парите, които ни дължат - надяваме се с това всеки може да помогне, защото точно сега "Левски" има нужда от нас. Ако могат да се откажат от прежалими доходи... Ние се отказваме се от всичко дължимо.“

Приходите от билети и карти и бюджетът на клуба

Колев каза, че около 25-30 процента от бюджета на клуба може да бъде осигурен от продажбата на абонаментни карти и билети:

„Около 60 000 sms-а бяха постъпили вчера - на 3 март. От продажба на абонаментни карти и билети бихме могли да осигурим около 30% от бюджета на клуба – те са задължителни. Едното е да продължи със същите темпове продажбата на абонаментни карти и билети, другото задължително е да се намали бюджета след края на сезона.

Реалистично е да гоним 25-30% от двете. В момента водим разговори със спонсори, имаме регистриран интерес от някои компании, които желаят да рекламират. Богато портфолио от рекламодатели, макар и с не толкова мащабни от финансова стойност договори, би било добре за "Левски" в сегашната ситуация.“

Той добави, че на този етап няма развитие за предложението на премиера тотализаторът да стане спонсор на "сините". Не е разговарял с Христо Йовов и Гошо Гинчев, които влязоха в новия управителен съвет на БСТ.

Неподходяща метафора

Павел Колев се извини за изявлението си след мача със "Славия", че ако "Левски" не се подобри, по-добре мачът с "Лудогорец" да бъде отменен заради коронавирус. 

„Тази моя метафора за коронавируса не беше много удачна - аз не одобрявам тази медийна истерия. Но се извинявам. Чисто статистически този вирус не е много по-смъртоносен от грипния вирус тип А, който дъщеря ми изкара. Не смятам, че това заболяване заслужава този шум. Треньорът знае колко е трънлив пътят, какви предизвикателства има - при него ситуацията е тежка, има твърде кратко време до мача с "Лудогорец", в което да се намери баланса между след разочарованието от загубата и мотивацията за следващия. Вярвам, че отборът се е справил с това предизвикателство и ще излезе готов за мача", завърши Колев.

По-късно УС на "Левски" разпространи декларация по повод слухове за уволнение на Петър Хубчев.

"Във връзка с появилите се съмнения, коментари и твърдения в електронни и печатни издания, както и такива в социалните мрежи, обсъждащи предстояща смяна на старши треньора г-н Петър Хубчев и неговия екип, ръководството на ПФК „Левски“ АД, заявява следното:

В нито един момент от назначаването на г-н Хубчев за старши треньор на отбора, не е обсъждана неговата смяна. Дългосрочната програма за развитие на клуба и целите поставени пред отбора, не включват предприемане на такива действия при колебливи игри и незадоволителни резултати. Вярваме, че на всеки треньор трябва да се даде нужното време и спокойствие, за да работи и да покаже възможностите си.

Ръководството на ПФК „Левски“ АД декларира своята пълна, категорична и безрезервна подкрепа към треньора и неговия екип и вярва, че резултатите от техните усилия в тренировъчния процес ще радват привържениците на отбора в предстоящите решителни футболни срещи от първенството и купата на България.

Любовта към отбора се доказва в дела, а не на думи!

Само Левски!!!

Използваме случая, да благодарим специално на хилядите привърженици на отбора, които оказаха безрезервна и резултатна подкрепа на любимия Левски в този труден момент.

Управителен съвет на ПФК „Левски“ АД:

Павел Колев, Минко Герджиков, Ели Шопова, Найден Димитров

Надзорен съвет на ПФК „Левски“ АД:

Михаил Тодоров"