ЕС и Великобритания имат сериозни различия в 4 сфери.

Това е станало ясно от проведения тази седмица първи кръг от преговори за бъдещите отношения между Съюза и Обединеното кралство в Брюксел. Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние обясни къде има разногласия.

• 1. Равните условия. В Политическата декларация за Брекзит и двете страни заявиха, че искат да избегнат дисбаланси в търговията, и са се разбрали да съхранят високите стандарти. Лондон обаче не иска да пренесе това в общо споразумение. Британската страна не желае също така съответни механизми и от двете страни, които да гарантират спазването му.

• 2. Сътрудничество в прилагането на криминалното законодателство. ЕС иска то да се прилага, особено за тероризма, организираната престъпност и прането на пари. Но сътрудничеството изисква сериозни ангажименти и от двете страни. Британците обаче не искат да продължат формално да прилагат Европейската конвенция за човешки права. Те не желаят и Съдът на ЕС да играе ключова роля в интерпретацията на европейското законодателство. Според Барние обаче не може да стане така, че Съдът да не бъде ключов по отношение на сигурността и съдебното сътрудничество, обмяната на лични данни, и дори на много лични данни като ДНК,

3. Управлението на бъдещото споразумение. Обединеното кралство настоява бъдещите отношения да бъдат уредени не от едно общо споразумение, а от множество отделни, секторни такива. ЕС пък предлага всичко да бъде сложено в рамката на едно бъдещо споразумение за асоцииране. Това ще избегне създаването на ненужни паралелни структури и отделни процедури за ратифициране.

4. Рибарството. Великобритания не приема то да бъде част от икономическо споразумение с ЕС, а предпочита да преговаря за взаимен достъп до териториалните води на годишна основа. Барние смята това за непрактично, особено в качеството си на някогашен министър на риболова на Франция. Но само всключването на рибарството в споразумението би дало необходимите гаранции на рибарите и изобщо на хората, занимаващи се с риболов.

Тези различия не са изненада, обобщи Барние. Но предупреди, че някои от тях са много големи. Преговарящият обаче вярва, че може да бъде постигнато добро и за двете страни споразумение.

Едно от условията за това е взаимното уважение, изтъкна Мишел Барние.

„В първия кръг от преговори британците загубиха много време да говорят за своята независимост. Никой не я оспорва. Но ние искаме и те да уважават нашата собствена независимост. Отварането на нашия пазар за тях, което те искат, значи и те да отворят техния за нас“, заяви той.

Един от най-важните стълбове на преговорите е, че трябва да бъде наново изградено силно и амбициозно партньорство с Великобритания. Времето е малко. Срокът е 31 декември, какъвто го е избрал Лондон, осквен ако не иска да се удължи преходният период.

„Няма да има бизнес както обикновено. И искам всички да разберат това бързо. Януари 2021 г. няма да е януари 2020 г., а коренно различен, - предупреди Барние. - Но промените, които ще се случат, и трудностите, ми се струва, че много често се подценяват.“

Преговарящият припомни, че след края на преходния период митническите формалности се прилагат за целия внос и износ от Великобритания. Лондон ще прави същото.

И всичко това е последица от Брекзит, заключи Мишел Барние.

В първия кръг двата екипа, в които влизат общо 620 души, са открили общо 11 маси за преговори. Сферите са всевъзможни с изключение на две много важни - външната политика и сигурността. Причината е, че Великобритания не иска да преговаря за специално споразумение по тях. Вратите за преговори по тези въпроси обаче остават отворени при евентуална промяна на мнението, увери Барние.