Над 3000 души са заразени от коронавирус в Италия, починаха над 100. За да се спре разпространението на епидемията, властите решиха да затворят всички училища и университети. Карантината засега е до 15 март. Досега бяха затворени само училищата в Северна Италия.

Икономическите последици за страната са огромни – говори се за загуби от 7,4 милиарда евро досега, като най-тежко ударени са туризмът и гастрономията. Всички спортни събития до 3 април ще се провеждат без публика. Хората на възраст над 75 години са съветвани да останат по домовете си до отминаване на пика на епидемията.

Броят на заразените обаче се покачва рязко от ден на ден и лекарите все още гадаят каква е причината Италия да пострада толкова по-тежко в сравнение с другите европейски държави. Според някои мнения основна причина за това са големите китайски колонии и оживеният обмен с Китай. В Италия има голяма общност от китайски бизнесмени, които държат над 2500 фабрики за текстил, основно около центровете на зараза.

В тези фабрики работят 27 000 китайци легално, но по оценка на властите има и поне 13 000 нелегални. Към това се прибавят и шивачки от по-бедни европейски държави като България. Не е тайна, че голяма част от хората в Дупница се препитават именно в тези фабрики, както и от продажби на коли втора ръка. Според официални данни над 15 хиляди българи живеят в засегнатите райони.

Заради наличието на голям брой нелегални от Китай властите са затруднени да регистрират и следят всеки в огнищата и вероятно това е една от причините за бързото разнасяне на болестта.

Текстилните фабрики в Италия произвеждат така наречената „пронто мода“ или бърза мода. Това са евтини дрехи с ниско качество, но по последен писък на модата за хора, които не могат да си позволят луксозните модни марки. Дрехите освен в Италия се продават и в Германия, Испания, Франция, без да се налага магазините да чакат седмици за контейнери от Китай. Нито пък да плащат мито.

Фабриките често са проверявани заради лошите условия, при които се работи. Според правозащитници хората в тях често се трудят по 14 часа на ден, а месечно взимат по 200-300 евро.