Външните министри на страните членки на ЕС изразиха пълна солидарност с България, Гърция и Кипър, както и готовност за допълнителна подкрепа за охрана на външните граници на Съюза.

Това се казва в декларация, прита днес на извънредния Съвет „Външни работи“ в Загреб, съобщиха от МВнР в София.

Първите дипломати изтъкнаха важността от продължаване на прилагането на Съвместната декларация „ЕС-Турция“ по миграцията от 18 март 2016 г.

Съюзът ще продължи да оказва подкрепа на тази страна за огромния брой бежанци, които тя е приютила на своя територия. Брюксел очаква Анкара да продължи да спазва своите ангажименти.

„Ние признаваме огромното бреме, легнало върху Турция. Ние обаче не можем да приемем използването на мигрантите като средство на натиск“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Другата гореща тема бе ситуацията в района на Идлиб в Сирия. Министрите изтъкнаха необходимостта от спешна деескалация на конфликта, установяване на устойчиво примирие и възобновяване на политическия процес под егидата на ООН.

ЕС трябва да подобри отношенията си не само с Русия и нейния президент Владимир Путин, но и с Турция, смята Борел.

На въпроса може ли ЕС да прпилага примирието в Идлиб дипломат номер 1 на ЕС даде следния отговор:

„За наше съжаление, не сме в състояние оттук да прилагаме примирие между хора, които не са тук. Трябва да съсредоточим усилията ни върху хуманитарната страна.“

Предвижда се свикване на нова конференция по Сирия. Еврокомисията спешно отпуска 60 милиона евро за справяне с хуманитарната криза в Идлиб и граничещите с Турция райони в Сирия.