Обявеното от правителството решение "Български пощи" да поеме бизнеса с разпространение на печата все така е забулено в мистерия. А сега става ясно и че държавното дружество, което иначе по признанията на самото правителство е на дефицит, е готово да даде 60 милиона лева на фирма, за да извършва тази дейност. 

Мистерия, защото

а) така и не стана ясно на какво точно основание държавата иска да навлезе на пазара - докладът до Министерския съвет за това не е публичен, публично е само самото решение.

б) миналата година министър Росен Желязков обяви, че пощите имат има логистична възможност да поемат разпространението на печатните издания "ежедневно и ежечасно"; 

в) на 2 февруари тази година пак министърът обяви, че доставките на вестници и списания са нормализирани и няма места, до които да се са достигнали издания,

г) само два дни по-късно Желязков обяви, че ще се търсят подизпълнители, които да подпомогнат транспортната дейност и

д) в същия ден - 4 февруари, вече е пуснато обявлението за обществената поръчка за търсене на "изпълнител".

Според публикуваната документация избраната фирма на практика ще осъществява целия процес по разпространението. "Поради огромното обществено значение на разпространението на печтани издания и сложността и обема на поръчката и разнородния характер на времевия диапазон при извършване на отделните етапи, възложителят реши в нея да бъдат включени всички дейности, свързани с разпространението на печатни издания, и връщане на нереализираната продукция (...)", е посочено в техническата спецификация.

Стойността на поръчката е 60 милиона лева без ДДС. Срокът на договора - 4 години. Оферти се приемат до 13 април.

А анонсираните от Желязков "подизпълнители" всъщност ще са само един "изпълнител". Което от министерството мотивират с опасността, ако са повече от един да има "несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката".

И описват: 

"Характерът на извършваните дейности е неделим по своята същност, тъй като обхваща цялостния логистичен процес по дистрибуция от печатница до пункт за крайно разпространение в различни точки на страната в силно ограничени времеви граници и огромен тираж.

От друга страна разделянето на обособени позиции би довело до несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката. Възлагането на услугата в целият обем от над 3 100 доставки ежедневно с около 325 000 броя печатни издания на ден до минимум 3 100 крайни пунктове за разпространение при минимум 24 Национални маршрута ежедневно, 9 неделни маршрута, 105 регионални маршрута на един единствен изпълнител в една цялостна поръчка гарантира в най-голяма степен постигане целите на Възложителя, а именно устойчиво работещо решение за осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на национално ниво."

Последният публичен отчет на пощите е този 2016 г. И от него става ясно, че дружеството е на загуба от малко над 9 милиона лева. Отчетите за следващите две години са подадени към Търговския регистър, но не са вписани.

Това, че пощите са на загуба, не е тайна. Но пък означава, че държавата ще дотира разпространението на печата със средно около 15 милиона лева на година - давайки го най-вероятно на частник.