Наличието на защитно облекло е сред най-важните въпроси, свързани с борбата с коронавируса.

Това стана ясно от речта на еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя говори на извънредно заседание на Съвета „Здравеопазване“ в Брюксел. Той бе свикан заради разпространението на Ковид-19.

„Трябва да гарантираме, че всеки е достатъчно добре екипиран. Изключително опасно е за всички нас, ако лекарите, медсестрите, здравните работници на първа линия нямат необходимото защитно облекло“, каза Кириакиду.

Еврокомисията е започнала съвместна обществена поръчка в подкрепа на 20 страни членки на ЕС за достъп до лично защитно облекло. Кириакиду очаква оферти в началото на идната седмица.

По-рано участващият в заседанието министър на здравеопазването Кирил Ананиев заяви пред български журналисти в Брюксел, че в момента страната ни е осигурила в рамките на един до два месеца необходимите защитни материали срещу коронавируса.

"Когато с министрите обсъдихме ситуацията на последната ни среща на 13 февруари, имаше по-малко от 50 случая само в 7 страни членки. Сега те са над 4000 в 24 държави. И тази ситуация продължава да се развива, бих казала, с часове", предупреди Стела Кириакиду. 

Същевременно Еврокомисията обяви, че увеличава на 47,5 милиона евро размера на спешната покана за представяне на предложения. Тя бе стартирана през януари с цел борба с епидемията. Това позволи да бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него.

Те ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на Ковид-19.

Първоначално обявената сума бе 37,5 милиона евро. Допълнителната сума е от програмата „Хоризонт 2020“.

В момента ЕК договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните бенефициари. 17-те проекта ще работят върху:

• Разработване на нови ваксини. Става дума за профилактична и терапевтична ваксини, които ще бъдат използвани съответно за профилактика и лечение;

• Бързи тестове за диагностика на място. Ще бъдат положени по-големи усилия за осигуряване на по-бърза и по-точна диагноза от здравните работници на първа линия. Така ще бъде намален рискът от по-нататъшно разпространение на вируса;

• Нови лечения, при които ще бъде възприет двоен подход. Първо, ускоряване на вече започналото разработване на нови лечения (включително терапевтични пептиди, моноклонални антитела и широкоспектърни антивирусни средства) и, второ, скрининг и идентифициране на молекули, които биха могли да работят срещу вируса;

• Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително готовността на ЕС и отговор при епидемии. Тези проекти ще спомогнат за разработването на по-добри системи за наблюдение с цел ефективно предотвратяване и контрол на разпространението на вируса.