Италианското правителство издаде указ преди ден, с който над 15 милиона жители на Северна Италия се поставят под карантина до 3 април, за да се ограничи разпространението на епидемията от COVID-19. Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа, а мерките са без прецедент на стария континент.

Ограничава се влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и водещата туристическа дестинация Венеция.

По-рано Конте съобщи на пресконференция, че ще има ограничения на придвижването към, от и в засегнатите региони, включващи северната област Ломбардия и 14 допълнителни провинции от други области. Хората ще трябва да обясняват причините си да пътуват, като за валидни ще се смятат само деловите и спешните здравословни причини.

Освен цялата област Ломбардия са засегнати северната част на област Емилия-Романя, източната част на област Пиемонт и част от област Венето.Според указа в цялата страна се забраняват масовите културни, спортни и религиозни прояви. Дискотеките, кината, театрите, училищата, университетите и музеите и други подобни места ще трябва временно да затворят врати, както и ски станции

Римини, пустата гара.
Централната гара на Милано. Засилени проверки на пътниците.

Улиците на Милано вечер.

 

Гара Термини в Рим, обичайно едно много оживено място.
Рим, уличен продавач на фалшиви маски.

 

Заведенията в Торино пустеят.

 

"Ювентус" и "Интер" играха без зрители на трибуните в Торино. Това е една от мерките срещу коронавируса.