За да се предотврати скупчването на много хора на едно място, властта обяви днес удължаване на срока на действие на документите за самоличност с шест месеца.

Само тази година изтичат 999 018 лични карти и 637 743 паспорта. Това удължаване обаче ще стане след съответните законови изменения другата седмица.

Продължава се действието и на вече издадените решения от ТЕЛК - до края на май. Протоколите за скъпоструващите лекарства също се удължават - до 12 месеца. 

По-дълъг срок ще има и за регистрация на автомобилните газови уредби - пак до края на май.

"Мисля, че е необходимо допълнително разяснение" - обяви премиерът Бойко Борисов, който и днес свика извънредно заседание на Министерския съвет.

А до такива допълнителни разяснения се стигна най-вече заради първата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която бе изключително рестриктивна и позволяваше работа само на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Последва нова заповед, според която вече всички малки търговски обекти могат да продължат да работят - но при спазване на строги хигиенно-санитарни условия като дезинфекция, почистване, редовно проветряване и най-вече - недопускане на струпване на много хора в самите обекти. В противен случай те ще бъдат затваряни.

Това разяснение бе необходимо, тъй като днес половината търговски обекти като магазини за цветя, магазини за бельо, за обувки и пр. не отвориха врати.

В тази връзка Борисов обяви и че на спешния телефон 112 ще бъде открита линия за задаване на въпроси за обхвата на заповедта. 

"Дали сме указания на РЗИ и МВР установят ли магазин, в който на касите или вътре в него е позволено струпване на хора - да бъдат затваряни веднага. Повтарям: именно съзнанието и самодисциплината могат да решат проблема с паниката - да не си затворим живота - но там където собственикът не създаде и не гарантира съответния ред, ще бъдат още днес затворени принудително", повтори отново премиерът.

Малко след това главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира и факта, че търговските обекти може и да са създали необходимата организация, но отпред се скупчват хора - което обезсмисля мерките.  

"Насила хубост не става. Обяснихме ясно на всички какъв е рискът от неспазване на дистанция. Другият вариант какъв е - да затворим хранителните магазини?!. Ако някой много държи да се зарази, със сигурност може да го направи. Няма как да пазим всеки поотделно", посочи той.

И обяви, че "за радост статистиката дава много повече излекувани". 

"Светът започва да търси спешни мерки, така че нищо по-различно до този момент няма от това, което ние сме въвели. Още веднъж призовавам за самодисциплина", каза д-р Кунчев.

И допълни, че се надява след като минат две седмици, които правителството е приело като "критичен срок", да има разхлабване на мерките. Тъй като вече се появиха коментари, че заповедта на здравното министерство противоречи на Конституцията, тъй като подобни мерки можело да се налагат само със закон, Борисов посочи, че е разпоредил юридическа проверка и ако се наложи заповедта ще бъде облечена като закон за коронавируса и като такъв ще бъде подложен на гласуване в Народното събрание. От самото НС премиерът получил уверение (от всички парламентарни групи), че всичко, което е за доброто на хората, ще бъде гласувано без възражения. По този повод днес премиерът благодари и на президента Румен Радев, че не е наложил вето на направените вчера по спешност законови изменения.

Борисов обърна внимание и на ромските сватби, на които традиционно се събират много хора. На брифинг след заседанието вътрешният министър Младен Маринов увери, че "ще наложим контрол, така че да не се провеждат и да няма опасност за местното население". 

Маринов обаче предупреди за появили се нови случаи, макар и единични, на телефонни измами - свързани с коронавируса. Измамниците се обаждали на възрастни хора и се представяли за техни близки, заболели с вируса, които имали нужда от пари за лечение.

Вътрешният министър припомни и че от днес са в сила приетите вчера законови изменения, които предвиждат до 5 години затвор за неспазване на карантинния период.

На въпрос за ударите по икономиката със забранителната заповед отговори Ананиев:

"Рискът е преценен. Предпочитаме да вземем превантивни мерки отколкото да допуснем ситуация, която после ще ни струва много по-скъпо на икономиката. И точно по тази причина смекчихме първата заповед. Считаме, че това е балансът, при който икономиката може да продължи да работи и да предотвратим разширяването на коронавируса".