Народното събрание да гласува мораториум върху плащането на битови сметки за срока на извънредното положение заради риска от епидемия от коронавирус. Такова предложение внася БСП в парламента, съобщи лидерката на партията Корнелия Нинова днес. Става въпрос за плащания за комунални услуги като ток, вода, телефон, както и за обслужване на бързи кредити, обяви тя. 

Втората социална мярка, която левицата предлага, е решение на Народното събрание, с което да спрат да текат сроковете по съдебни дела, докато държавата е в извънредно положение, като това да се отнася и за дела на частни съдебни изпълнители. 

Нинова настоя още правителството да направи така, че да включи и частните болници в битката срещу коронавируса. Те самите вече са заяви готовност за това, но според лидерката на социалистите властта трябва да предложи как да стане това и да изработи механизмите. 

Тя обяви, че ще бъде внесен и проект за промени в законодателството, с което да се завишат драстично наказанията за спекула с  цените на стоки при повишеното им търсене. 

Това са краткосрочните мерки, а за търсене на средносрочни и дългосрочни мерки БСП ще настоява за отговори от премиера Бойко Борисов и ресорните министри. 

По думите на Нинова трябва да се направи сериозен анализ каква помощ може да поеме бюджетът, без това да "провали финансовата и икономическа стабилност". Затова министър-председателят трябва да даде информация какъв е размерът на фискалния резерв и каква част от него може да се използва в кризисната ситуатия. Второ - да даде отчет за наличностите на стоки, суровини и т. н. в държавния резерв и каква е готовността да бъдат отпускани такива при нужда. 

Борисов преди дни вече обяви, че ще се отпускат количества спирт заради нуждата от дезинфектанти и тяхното производство. 

Третото очакване на опозицията към Бойко Борисов е след разговори с европейските лидери да бъде проучена и обявена възможността за финансиране от европейските фондове на различни социални и икономически мерки в помощ на семействата и бизнеса. Например каква е възможността за помощ при изплащане на кредити, стимули за хора, останали без работа заради кризисната ситуация и т. н. 

От тази седмица левицата ще иска изслушвания на министрите в ресорните парламентарни комисии, където да дадат отчет за икономическата и социална ситуация по браншове.

"Прав е ген. Венцислав Мутафчиски, че купонът свърши, но и времето за общи приказни изтича", заяви Нинова в заключение. И обяви, че левицата е готова да обсъжда и да подкрепя "всяко разумно предложение" за справяне със ситуацията.