Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Два транспортни коридора, минаващи през България, могат да станат „зелени“ и в условията на пандемия и въвеждането на граничен контрол по тях бързо и безпрепятствено да бъдат превозвани стоки.

Те са част от TEN-T – Трансевропейската транспортна мрежа (Система от 9 европейски коридора, започваща от Балтийско-адриатическия коридор и свършваща с този Рейн - Дунав)

Въпросът за използването на тази мрежа за целта бе повдигнат от еврокомисарката по транспорта Адина Вълян преди два дни. Това стана на видеоконференция между транспортните министри от страните членки на ЕС. Тя помоли министрите да обозначат в най-скоро време „зелените“ коридори в страните си.

„TEN-T е гръбнакът на европейската транспортна система. Целта на тези приоритетни маршрути е да бъде гарантирано, че определени категории стоки, например от първа необходимост и лекарства, могат бързо и лесно да бъдат превозени през границите“, каза говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

През България минават два коридора от  TEN-T.

Първият е Железопътен товарен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“. Той започва в германските пристанища Бремен, Хамбург и Росток, минава през Чехия и Словакия,. Едното му разклонение пресича Австрия и Унгария, а от Румъния се насочва през Видин към София. Там следват нови разклонения – към Солун и Пирея (Гърция), към Истанбул (Турция) и към Бургас.

Другият минаващ през България коридор е „Рейн-Дунав“ свързващ Страсбург (Франция) и Манхайм (Германия) с румънските пристанища Галац и Констанца. Той включва жп линии, шосета, летища, пристанища и системата от канали по река Майн, канала „Майн-Дунав“, цялото долно течение на Дунав и река Сава на Балканите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.