Президентът Румен Радев обяви, че с приемането на ветото му над да текста от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение Народното събрание е проявило отговорност, но в същия този закон има дефицити. Причината според държавния глава - в закона няма "убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкия и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще". 

По-рано днес в спешен порядък депутатите заличиха текстовете от закона, предвиждащи замразяване на цените на всички стоки и услуги и затвор до 3 години за "невярна информация" за заразна болест, върнати от Радев. Решението на парламента не мина без политически сблъсъци. 

 
По повод решението президентът добави в нарочна позиция:

"Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение. Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите." 

По думите на Радев такива мерки вече са обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности.

"Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал.", завършва президентът. 

В приетия "извънреден" закон сред икономическите мерки е записано отлагане на сроковете за плащане на корпоративен данък за 2019 г., подаването на финансов отчет и ново правило за авансовите вноски на фирмите с над 300 000 лв. нетен годишен оборот. Записани са още удължени срокове с по 10 дни за плащане на сметки за ток и парно, спиране на наказателни лихви при забава на плащания и запори на доходи за времето на извънредното положение. Предвижда се и механизъм, по който пари по европейски програми могат да бъдат пренасочени към справяне с последиците от мерките срещу органичение на коронавируса. 

По-рано през деня бе съобщено и кои работодатели биха могли да се възползват от идеята на властта в определени случаи фирмите да могат да поискат от държавата да поеме 60% от заплатите на служителите - срещу ангажимент е да платят останалите 40%. 

 
Засега идеята на управляващите е от мярката да могат да се възползват само компании, чиято работа е спряна с държавно решение. Но не и тези, които формално могат да работят, но в сферата на търговията и услугите нямат обороти заради ограниченията за движение на хора.