Медицинският съвет за борба с коронавируса към МС ще създаде фейсбук портал, в който ще се публикуват неговите експертни становища, които са одобрени от здравното министерство. Това каза шефът на съвета проф. д-р Коста Костов. Той поясни, че в борбата с коронавируса няма нищо по-важно от това да се изгради информационна хигиена и хората да се информират само от достоверни източници, които са се доказали във времето.

"Важно е посланията от Медицинския експертен съвет и техните становища да достигат до хората така, както са изречени от нас и какво са написани. Всеки гражданин на България да има бърз и лесен достъп именно до тази информация", допълни д-р Костов.

Два пъти седмично съветът ще дава пресконференции. В неговия състав влизат:

1. Проф. д-р Радка Аргирова – вирусолог

2. Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагноситка.

3. Проф. Савелина Поповска – патолог.

4. Адв. д-р Мария Петрова

5. Д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър

6. Доц. Атанас Мангъров – инфекционист и педиатър

7. Доц. Васил Велчев – кардиолог

8. Доц. Любомир Киров – общо практикуващ лекар, преподавател

9. Проф. Георги Момеков – фармаколог

10. Д-р Валентин Павлов – зам.-председател на Българския зъболекарски съюз

11. Проф. Николай Младенов – специалист по анестезиология и интензивни грижи

12. Доц. Росен Калпачки – невролог

13. Д-р Александър Симидчиев – пулмолог

14. Константин Вълков – журналист

Представители на съвета изрично заявиха, че няма да влизат в конфронтация с Кризисния щаб. Въпреки това обаче те демонстрираха публично разминаване в мненията по някои въпроси - като например използването на бързи тестове и масово изследване на хората. От щаба последователно са против тези две идеи, докато представители на съвета - доц, Атанас Мангъров и проф. д-р Радка Аргирова обясниха, че препоръчват точно обратното.

Доц. Мангъров заяви, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. Като пример посочи Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден. Той допълни, че някои от изказаните мнения сутринта, имайки предвид членове на щаба, "ако са на изпит няма да минат"

"Ако вие го наричате конфронтация, аз го наричам високопрофесионална експертиза", добави проф. Костов.

Иначе началникът на националния оперативен щаб за борба с вируса - генерал Венцислав Мутафчийски нееднократно досега е заявявал, че бързите тестове рядко дават истински резултат. Според него се създава измамна илюзия, когато тестът покаже негативна проба за COVID-19, защото често се оказвало, че пробата всъщност е положителна. Което доказвали бавните тестове.