"Не сядай на моето място, че с тоя рейтинг ставаш рисков."

С тази реплика премиерът Бойко Борисов отстъпи мястото си на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според последното изследване на "Галъп интернешънъл" Мутафчийски е с одобрение от 89 на сто.

До 17 часа във вторник общо хората с положителни тестове са 218, съобщи генералът. 16 са последно заразените (имаше и един сутринта). Той направи уговорката, че лабораториите продължават да работят. В Стара Загора са два нови случая, в София - 7 , в Плевен - един, в Пазарджик има четири нови, в Добрич  - още един, във Варна също още един и така стават общо 11. От тях в критично състояние няма, съобщи още Мутафчийски. В "Пирогов" има пациент, който е в по-тежко състояние и за когото още се чака да се разбере дали е заразен.

Във ВМА се намира цяло семейство - майката, бащата и двете им деца, които са на 4 и 8 г., както и сестрата на майката. От тях обаче само майката е с двустранна бронхопневмония, другите нямат оплаквания.

Пациентите в Пазарджик са трима болнични служители от болницата в Пещера, има и един контактен на първия пациент отново от Пещера, уточни още генералът.

Постоянната тема за бързите тестове отново присъстваше на брифинга. По-рано през деня имаше задочно прескачане на искри по време на първата пресконференция на новия медицински съвет, оглавен от пулмолога проф. Коста Костов. Там шефът на детската инфекциозна клиника доц. Атанас Мангъров защити правенето на бързи тестове.

"Премиерът беше толкова ясен по отношение на бързите тестове, че не е нужно повече разясняване по въпроса. Той ни информира, че не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно", каза сега Мутафчийски.

"Медицинският съвет има своите задължения за уточняване на терапията на болните, всички се учим в ход, всички следват добрите световни практики", продължи още той.

Винаги има нужда да се чуят повече мнения, няма спор по този въпрос, смята Мутафчийски.

По отношение на броя на леглата той каза, че в София имало повече от 15 хил. легла. Вчера шефът на щаба обяви, че всички болници в страната получават срок от три дни, за да създадат условия за приемането на пациенти с коронавирус, включително да имат реанимации. Той обясни това с факта, че капацитетът на ВМА и "Пирогов" вече се изчерпвал.

Днес в разясненията му се появиха нюанси.

"Това, че в момента във ВМА, "Пирогов" и "Александровска" и Инфекциозна има пациенти, не значи, че са изчерпани леглата. Пак ще обясня - ние наблюдаваме тенденцията, след като във ВМА и "Пирогов" дневно се преглеждат по над 120 лица със съмнения за коронавирус тази седмица, а миналата бяха 40, това е тенденция, която отчитаме." И за която трябвало да се готвят всички болници.

"Трябва да бъдем готови преди да дойде", каза Мутафчийски.

В момента във ВМА има 21 болни и още толкова подозрителни с клинична картина, 49 се наблюдават от къщи с телеконферентна връзка. Този подход  - за визитации и консултации от дистанция - ще възприемат и в "Пирогов", както и в "Александорвска".

Заразените с коронавирус деца са в добро състояние. В Инфекциозна клиника има едно дете с едностранна пневмония, което е и с температура, но при него не е доказана инфекцията. Майка му обаче е във ВМА с коронавирус.

Децата оправдават засега тенденцията, че по-леко прекарват болестта, обобщи професорът.