Седем са новите положителни проби на заболелите с коронавирус в България. Общо 338 са потвърдените случаи на COVID-19 към момента. Oт Националния оперативен щаб съобщиха, че вече 8 души са починали. Това се посочва в актуалната информация относно разпространението на заболяването в страната, предоставена от ВМА.

След като снощи в болницата в Благоевград почина 73-годишна жена лекувана от COVID-19, тази сутрин битката с болестта загуби и 51-годишната й дъщеря, съобщиха от щаба пред БНТ.

Двете са постъпили за лечение в инфекциозното отделение на лечебното заведение, но след влошаване, са интубирани и преместени в реанимация.

За майката се знае, че е била с белодробно заболяване и хипертония. Все още няма допълнителна информация за придружаващи заболявания при дъщерята.

 От щаба отчитат рекорден ръст на броя на заразените у нас.

"Ние сме в началото и не можем да правим никакви изводи как ще протекат нещата. Идеята на ограничителните мерки е да има по-малко заразени, за да издържи здравната система. Тук не сме изпитали и частица от това, което ни предстои. Вече се говори как ще излизаме от нещата, а ние не сме почнали. Предстоят ни най-тежките времена", заяви пред бТВ проф. Венцислав Мутафчийски, началник на щаба.


Той каза още, че по света заради огромния брой заразени е нарушен основният принцип на медицината - да се прави най-доброто за всички и лекарите са поставени пред тежка дилема, в която да изберат на кого да помогнат.

"Ако в България се достигнат такива върхови стойности и в България, и тук така ще стане. Нашите мерки са за да няма лавината от загинали, дай, Боже, да имат успех", допълни той.

Ако тенденцията на увеличаване се запази, експертите ще предложат налагането на още по-строги мерки в страната. Сред тях - вечерен час и тотална забрана за напускане на домовете, съобщи БНТ.

Излекуваните пациенти са 11.

Новите случаи на заболяването са установени в Пловдив (3 случая), Варна (1 случай), Кърджали (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай).

Пикът на заболяванията - по Великден

 "Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва", заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на националния оперативен щаб.

По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

От днес брифингите на Националния оперативен щаб ще бъдат само от 17.00 часа.