Хубавото време този уикенд изкара много граждани навън, но властите са взели повече от присърце ограничителните заповеди на министъра на здравеопазването и сами разширяват обхвата им.

След като столичният кмет Йорданка Фандъкова блокира подстъпите към Витоша - по препоръка на оперативния щаб за борба с коронавируса, защото там се организирал "събор" (по генерал Венцислав Мутафчийски), днес полиция реши да спира гражданите и на едноименния пешеходен булевард - по-известен като "Витошка", видя Клуб Z. Униформените връщат пешеходци и проверяват документи.

В заповедта на Кирил Ананиев като забранени за посещение места са изброени "паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места". Но не и улици. Факт обаче е, че вчера "Витошка" беше предпочитано място за разходка.

Това обаче се случва на фона на все по-големия брой инфектирани у нас и на резкия скок на смъртните случаи. Като щабът вече обмисля най-крутата мярка - вечерен час и тотална забрана за напускане на домовете.

Без пейки

В Бургас пък местната власт приложи нестандартно решение с цел да принуди гражданите да си останат у дома в топлите дни. Кметът Димитър Николов съобщи, че пейките в парковете и градинките ще бъдат демонтирани - за да не се изкушават бургазлии да ги използват и така да се предотврати струпване на хора на едно място.

"И за мен не е приятно, но хубавото време и раздумките по пейките в парковете и градинките изкушават да се върнем към обичайния си начин на живот.

Затова ще ги разредим, вдигнем или съберем една върху друга на местата, където по мои наблюдения, се струпват най-много хора.

Днес започнахме с "Борисовата градинка", парк "Света Троица" и парк "Славейков". Утре предстои "Меден рудник", после Морската градина. Не можем да приберем всички, но поне ще ги намалим драстично! Живот и здраве, когато всичко приключи, пак ще ги върнем по местата.

Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. Няма друг начин, съжалявам!", написа Николов в профила си във фейсбук.