Според услугата AppBrain, която следи най-популярните приложения в Android, апликацията за дистанционно обучение Google Classroom вече е свалена над 50 млн. пъти, най-вече през последните няколко седмици.

Само в началото на този месец приложението на Google дори не е в топ 100 на най-популярните образователни програми в Play Store. 30 дни по-късно обаче е сред първите пет.

Причините, разбира се, са епидемията от коронавирус и масовата нужда от дистанционно обучение.

Коронавирусната епидемия засегна голям брой хора по света. Много правителства, затварят не само предприятия, но също училища и други образователни институции, за да спрат разпространението на вируса.

Google взе решение да направи приложението напълно безплатно и свободно за всички през 2017 т., преди това достъп имаха само абонатите на услугата G Suite for Education.

То обаче не бе особено популярно, защото досега повечето програми за дистанционно обучение по света ползваха различни, обикновено специално разработени от институцията програми. 

Google Classroom става все по-популярно не само в САЩ, но и в Канада, Мексико, Финландия, Италия, Полша и Индонезия. Ползва се и от много учители в България.