Кабинетът одобри окончателно постановлението за мярката в подкрепа на работниците в засегнатите от кризата български предприятия, станала известна като 60/40. Това стана ясно днес от брифинг на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева. 

Последната представи и решението, което още днес ще бъде изпратено за нотификация в Европейската комисия. Причината - мярката е държавна помощ, която трябва да бъде одобрена, но премиерът каза, че е говорил с колегите си в Брюксел и не очаква проблем. 

Схемата ще изглежда по следния начин - държавата ще поеме изплащането на 60% от осигурителния доход на работниците, докато работодателите се задължават да изплащат другите 40%. Постановлението е разделено на две части в зависимост от това кой може да кандидатства за помощта. 

Първата част засяга секторите, които са затворени с изричната заповед на държавен орган и са непосредствено засегнати от кризата. Става дума за сектори като търговия на дребно, сухопътен и въздушен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, заведения, туристически агенции, прожектиране на филми, оорганизиране на събития, частни детски градини, култура, спортна дейност.

Те ще ползват безусловната помощ от 60%, ако собствениците го пожелаят. Тя ще струва на ДОО 135 млн. лв. на месец и ще покрие над 289 000 работници.

Втората категория се отнася за всички икономически сектори с няколко изключения. За компенсация могат да кандидатстват всички компании, които могат да докажат минимум спад от 20% в своите обороти спрямо резултатите си от март на миналата година. За всички фирми, които са отворили врати след тази дата на миналата година, ще има отделен ред в постановлението. Изключенията са банки, земеделски производители, застрахователи и частни училища.

Реално кандидатстването може да започне още от утре, след като се представят всички документи. До 7 дни от кандидатстването Агенцията по заетостта ще одобрява компаниите и до 5 дни след това НОИ ще отпуска парите.

Най-важното е, че искането на някои работодателски организации да се увеличи процентът на държавната помощ няма да се случи и тя остава 60%. Осигуровките остават за сметка на работодателите. 

Стана ясно, че е приета и идеята да бъде създаден публичен регистър на получилите подкрепа компании, така че процесът да бъде максимално прозрачен. Условията и изискванията ще бъдат качени до тази вечер в сайта на Агенцията по заетостта. Вероятно основните изисквания ще останат като тези в предишното постановление. В последния вариант на постановлението е останало и изискването компаниите, които ще кандидатстват за помощ, да нямат задължения към хазната и общината, да не са обявили несъстоятелност или да не са в производство по ликвидация, както и да не получават финансиране от държавния бюджет и фондовете на ЕС и да нямат влязло в сила наказателно постановление от НОИ за последните 6 месеца.

"Кандидатстването ще е опростено, няма да искаме много документация. Проверки обаче ще се правят до края на годината по отношение на истинността. Ако има злоупотреби - ще има санкции", обясни Сачева. 

Обмислят се някакви мерки и за трайно безработните хора и за тези, които нямат осигуровки. Те вероятно ще бъдат включени в схемата за получаване на безлихвени кредити до 1500 лв. с гаранциите на Българската банка за развитие. Тя получи 200 млн. лв. именно за такава програма. 

Колко ще струва всичко това? 

Около милиард и половина. Това заявиха и премиерът Борисов, и финансовият министър. Ако обаче се наложи удължаване на мерките, то ще дадат и повече пари.

До края на деня Горанов ще предложи на министерски съвет актуализация на държавния бюджет, така  че първо: да се прехвърлят тези пари към Държавното обществено осигуряване и второ: да се увеличи прагът за евенатуалната възможност на страната да поеме нов външен дълг. Горанов не пожела да каже какво число се обмисля, но гарантира, че става дума за милиарди. 

Данъчна ваканция няма да има, в това е категоричен финансовият министър. И за пореден път призова бизнесът да бъде солидарен.

"Който мисли в перспектива, ще си запази работниците."

Как се отрази кризата?

213 000 безработни общо в страната и 9909 новозаписали се в бюрата по труда. Това са данните, които изнесе днес Деница Сачева. 

По собствените й думи от последната седмица записаните в бюрата се увеличават на дневна база почти двойно, но за момента няма никакви тежки последици. Те се очакват предполагаемо до няколко седмици, след като стане ясно как бизнесът ще реагира на предложенията на държавата. 

Ще има електронно здравопазване

Малко преди това пък премиерът Борисов обяви, че от Асоциацията за иновации за бизнес услуги и технологии ще дарят 15 000 работни часа на техни служители в помощ на правителството. Така най-накрая ще бъде изградено толкова чаканото електронно здравеопазване в България. Тоест ще има електронно здравно досие, електронна рецепта, направления, регистри, проследяване на лекарства. Всичко това - безплатно.

"Целта ни е държавата да излезе от тази криза с едни от най-добрите системи в ЕС. Излизайки от кризата, да е с едни гърди напред от другите страни. Трябва да си помагаме и свободния ресурс, който имаме в компаниите, да го използваме в полза на обществото”, заяви Илия Кръстев, председател на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, по време на брифинг в Министерския съвет. 

Така след като години наред държавата не успяваше да създаде електронно здравопазване, изглежда, че то ще бъде изградено за няколко месеца безплатно от частните предприемачи. 

Борисов неколкократно им благодари и не пропусна да отбележи, че за разлика от други бизнеси, които само искали, тези "млади хора първо дават на собствения си народ".

Това обаче не било единственото предложение, казаз пък вицепремиерът Томислав Дончев. Повече подробности даде премиерът Борисов - създавало се приложение, което да улесни спазването на карантината, наблюдението над такива хора и други. 

Очаква се по-късно да има яснота и за промените в бюджета за 2020 г., които правителството подготвя.

Премиерът Бойко Борисов съобщи наново и това, което обяви рано сутринта ген. Венцислав Мутафчийски - че блокадата на Банско пада утре вечер. Според премиера това има значение и "чисто психологически". Обявената карантина за града - заради многото случаи на заразени с коронавирус - няма да се удължава и градът влиза в режима на всички останали населени места.