Правителството планира икономически мерки за справяне с икономическите последици от кризата с коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който лично обяви част от икономическите мерки в Министерския съвет днес.

Министър-председателят маркира какви суми планира да отдели държавата и за какво ще бъдат харчени: 

- 0,5 млрд. лв. за увеличените разходи за Министерството на здравеопазването, МВР и военните (до момента военните нямат отношение към извънредното положение, но с влизане в сила на "извънредния" закон от днес Министерският съвет може да вземе решение да ги включи в действията на държавата за ограничаване на заразата - б.р.);

- 4,5 млрд. лв. за икономически мерки - като 0,5 млрд. лв. за капитализиране на Българската банка за развитие, с които пари ще се обезпечи теглене на кредити до 2,5 млрд. лв.;

- 200 млн. лв. се отпускат за безлихвени кредити на физически лица, пострадали от кризата - в размер до 1500 лв., за хора в принудителен неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения;

- над 1 млрд. лв. се очаква да струва помощта на държавата към работодателите за покриване на 60% от заплатите на работници (при поемане на останалата част от заплатата и на осигуровките от страна на работодателя);

- на заседанието на Министерския съвет утре ще се отпуснат 50 млн. лв. за великденски надбавки за нуждаещите се пенсионери.

Бойко Борисов калкулира и отлагането на сроковете за плащане на корпоративни данъци. Облекчението важи само за фирмите. За физическите лица отлагане няма. По думите му тази мярка ще струва на държавата над 600 млн. лв. по-малко в бюджета до 30 юни, докогато са новите срокове (тези пари няма да бъдат опростени, а ще бъде забавено само плащането им във времето - тоест те остават дължими за бизнеса и държавата ще ги получи, но със закъснение - б.р.).

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че за физически лица няма удължен срок, защото става дума за вече получени доходи за миналата година, върху които е дължимият данък. Отлагане на ДДС също не е добра мярка според финансовия министър, защото този косвен данък не се плащал от фирмите, а от потребителите. И непостъпването му в хазната - според Горанов - има отношение към излащането на пенсии например.

Министър-председателят отново дръпна реч за навременността на мерките, взети от България, за това, че други страни - при това сред най-развитите в Европа и по света, са закъснели. Докато България е за пример. Спомена и това, че има държави, които са пред катастрофа заради мигрантския натиск, докато у нас той е нулев.

Борисов съобщи още, че икономиката ни се пренастройва и до 7-8 седмици България ще може да си произвежда сама и апарати за обдишване - респиратори. 

Той бе особено емоционален на тема критики към мерките, които взема властта, и въвеждането например на КПП на излизане и влизане в областните градове, пътуването между които е забранено, освен по основателна причина. Борисов бе ядосан на хората, които обясняват как се заобикалят мерките:

"Могат да излъжат полицая, да си направят ксерокопие на декларацията, но така кого лъжат - лъжат себе си, лъжат хората, лъжат близките си и стават приносител на зараза."

Бойко Борисов успя обаче да се "скара" и на ген. Венцислав Мутафчийски - шефа на Националния оперативен щаб, защото каза преди ден, че капацитетът на Военномедицинската академия и "Пирогов" за прием на пациенти с коронавирус е запълнен. 

"Ние плащаме за 360 болници и някой да каже, че капацитетът на болници е изчерпан - това е несериозно. Защо се създава такава паника. Всяка болница трябва да има отделение. Ако някоя болница се чувства претоварена, защото сега са 30-ина души в болница, като плащаме заплатите с 1000 лв. отгоре, да не се окаже, че са малко. Нека се уважаваме. Като нация трябва да сме като юмрук свити, иначе няма как да се успее", обясни Борисов.

По време на частта с въпроси от медиите Борисов пак се сети за навременните мерки, взети от неговото управление, като заяви, че това се виждало и от факта, че български граждани се завръщат в родината масово. 

"Надявам се скоро да има терминал София – от цял свят се прибират в България, защото тук е най-сигурно, говорим за стотици хиляди, които се прибраха! Ще си кажат накрая - досега подпомагахме брутния продукт на други държави, сега  ще се запретнем като нация, ще работим и ще излезем от кризата."

По отношение на туризма, който е сред най-засегнатите сектори, Борисов обяви, че "там имат мазнинка", защото зимният сезон е отминал, а сега въпросът е за летния сезон. По думите на премиера в банките има "милиарди спестявания". Парите, които дава държавата, щели да изтекат бързо, но ако се стегнем - ще издържим поне 2 месеца. Ако се наложи - може да се направи държавен дълг, но засега не е нужно да се задължават поколенията. 

Владислав Горанов на свой ред призова: 

"Никой анархично да не си изпълнява задълженията, има сектори, които ще имат ползи, други да проявят търпение, на всеки ще бъде обърнато внимание, от една седмица сме в тази ситуация, дайте да не истерясваме от първите три дни. 

Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали иска да си запази работниците."

Той самият няколко пъти се подразни от въпросите на медиите.