Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал на българския премиер Бойко Борисов, че страната ни „ще е сред първите“, с които американците ще споделят бъдещата ваксина срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са разговаряли по телефона и станало ясно, че „учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса“.

Борисов и Помпео обсъдили мерките, които всяка от страните прилага, за ограничаване на заразата. Министър-председателят представил „успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски“. Той подчертал, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса.

Борисов разказал и за „приетия от правителството пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците“, като подчертал, че страната ни „полага усилия да се запази заетостта на всеки гражданин“.

„Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса“, казал в телефонния разговор Майк Помпео.

Именно докато двамата с Борисов обсъждали лекарствата, медицинските консумативи и тестовете за диагностика на COVID-19, Помпео обещал за ваксините, става ясно от прессъобщението на МС. Борисов пък поискал комплекти за тестове по метода PCR.

Двамата се съгласили, че „всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението."

„Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки ще се справим по-бързо в битката с пандемията“, заявил още премиерът Борисов.