Отговорът на кризата с коронавируса не трябва да бъде за сметка на основните цели на НАТО - сдържане и отбрана.

Това се казва в приетата днес декларация на външните министри от пакта. Те участваха в първата в 70-годишната история на алианса видеоконференция. Поради пандемията срещата в Брюксел бе отменена и всеки участник се включи от своята страна по защитена видеовръзка.

„НАТО е създадена за кризисни ситуации. Ние можем да помогнем и алиансът играе своята роля", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той допълни, че пактът координира и подкрепя усилията на страните членки в борбата с пандемията чрез логистика, транспорт и медицинска помощ.

Взето бе решение американският генерал Тод Уолтърс да командва военните операции в борбата със заразата. В момента той оглавява върховното командване на силите на НАТО.

„Същевременно другата отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза на здравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Наша основна задача е да продължим да осигуряваме надеждно сдържане и отбрана именно по време на тази криза. И ние правим точно това - продължаваме нашите мисии и операции“, каза още Столтенберг.

Той изтъкна също, че нараства руското присъствие близо до границите на НАТО, а също така и в Северно море, което пактът наблюдава денонощно.

Обсъдени бяха и мисиите на пакта в Ирак и Афганистан. Министрите са одобрили идеята НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с ИИслямска държава“.

За първи път в заседание на НАТО на министерско ниво участва Северна Македония, която се присъедини официално към организацията едва преди седмица.

Захариева иска помощ за доставката на лекарства от трети страни

Българската външна министърка Екатерина Захариева, която участва във видеоконференцията, призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения.

Това съобщиха от пресцентъра на МвнР.

Захариева смята, че тъй като в социалните мрежи и медиите се наблюдават опити чрез фалшиви новини да се разколебае доверието на гражданите в действията на властите,  съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си срещу пандемията. Така няма да се създава вакуум, запълван от дезинформация.

България подкрепя по-засилен ангажимент на пакта в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение заради мигрантския натиск от Сирия.

Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар.