За незабавна оставка на здравния министър Кирил Ананиев настояват от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". В петиция, която за няколко часа е събрала близо 9000 подписа, се казва, че министър Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като е подписал в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 милиона лева за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж, съобщава БНР.

Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване, смятат от гражданското сдружение.

Петицията е адресирана до премиера Бойко Борисов.

Както Клуб Z писа, въпреки серията от обжалвания и гражданските протести и петиции Ананиев е подписал договора за изграждане на спорната национална многопрофилна детска болница. Това е станало на 2 април, като обществото разбра от публикувано съобщение на сайта на ведомството.

Както е известно, предвидено е детската болница да бъде изградена на територията на Александровска болница в София, като се използва изоставеният от години груб строеж. Срещу това намерение се обявиха от Камарата на архитектите в България, както и организации на родители и лекари. Основният мотив: сградата е опасна и нефункционална. Обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията обаче не доведоха до резултат и процедурата на здравното министерство продължи.

Търгът за проектиране, строителство и надзор бе спечелен от ДЗЗД "Детско здраве" (обединение "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД). Общата стойност на договора е 77 839 442 лева без ДДС, или 93 407 331 лева с включен ДДС. Изпълнителят разполага с едногодишен срок от сключването на договора да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта обединението посочва, че ще се извърши допълнително конструктивно обследване на строежа.

При все това, че министър Ананиев всеки ден дава пресконференции покрай пандемията от COVID-19, въпросното съобщение дойде изненадващо за всички. И породи нова гневна реакция. Самият Ананиев участва днес в брифинг в Министерския съвет и бе попитан какво е наложило подписването на договора точно в този момент. А министърът посочи като мотив процедурите по Закона за обществените поръчки. И очакването на родители и деца за бързо изграждане на специализираното лечебно заведение, чието изграждане не трябвало да се замразява, докато очакваме да мине пандемията.