"Всеки има икона вкъщи. Нека да останем да се помолим вкъщи, за да предпазим, ако не себе си, близките си, съседите си, да не предизвикваме допълнителни проблеми."

Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на наближаващия Великден и опасенията, че черквите могат да се превърнат в ново огнище на заразата в България. Припомняме, че БПЦ обяви, че богослуженията няма да се извършват вътре в храмовете, а пред тях. Все пак обаче става дума за струпвания на хора на едно място.

Фандъкова обясни, че общината започва да дезинфекцира пространствата около черквите, а за Цветница масите с върбовите клонки ще бъдат изнасяни навън.

Иначе - общината продължава да дезинфекцира целия град. В момента това се прави по спирките на градския транспорт, защото те са особена рискова зона. Особено се внимавало с хората, които работят в чистотата и също са подложени на голям риск. 

За финансови загуби за общината от въвеждането на извънредното положение кметицата заяви, че трябва да се предприемат мерки срещу срива в някои сфери.

"От първите дни заедно с предприемането на мерките за почистване и дезинфекция, и помощ за нуждаещите се хора, ние предприехме и мерки за бизнеса и за бюджета на общината."

Какви точно са мерките обаче? Някои от решенията на създадения икономически щаб бяха обобщени днес от Фандъкова. 

"Вече има пълно съгласие за това да освободим от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в условията на извънредно положение, а също така от наеми на общински помещения или терени, включително на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за малки и средни предприятия."

През март Центърът за градска мобилност е загубил приходи на стойност от около 6 милиона лева. Трите транспортни оператора - автотранспорт, електротранспорт и метрото - около 6 милиона и половина. За април се очакват още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е почти замряла. Обмисля се продължаване на валидността на картите за градски транспорт, както и на служебния абонамент за "синя" и "зелена" зона за времето когато те не са действали.