Ако собствениците на пазари не въведат пропускателен режим и ред - ще ги затварят. Това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерския съвет. 

Той посочи, че трябва да бъде осигурена пропускателна възможност от двете страни на пазара. Медийни репортажи от цялата страна показват последните дни струпване на хора в градски пазари за плодове и зеленчуци, като много от клиентите там са възрастни хора - а те са най-застрашени от коронавируса. 

"Не разпореждаме, не забраняваме, умоляваме", изброи Борисов. 

Той повтори, че пикът, който очакваме за разпространение на коронавируса в България, ще е седмицата след Великден. По думите му това е много важен тест за нашата самодисциплина. 

"Ако всичко мине наред по празниците - да можем да отворим парковете и планините да може хората да поемат въздух", обеща премиерът. 

В пресконференцията участваха и Ловешкият митрополит Гавриил, министрите на вътрешните работи и здравеопазването Младен Маринов и Кирил Ананиев. 

Маринов посочи, че вече е спрял отпуските за празниците на всички служители от системата на МВР, които ще се включат в охрана и наблюдение за спазване на мерките да не се струпват хората на едно място. 

"Нека пред този Великден да имаме смирение пред Бога и да избегнем тези големи трапези с фамилиите."

"Да ядем, да пием, ще застрашим нашите родители", коментира Маринов. 

И призова гражданите да не правят излишни пътувания, особено по манастирите. 

В следващите дни ще има допълнителни мерки в ромските квартали, където се наблюдавало нарушение на разпоредените мерки, съобщи Маринов в отговор на журналистически въпрос. И добави, че ще се засили присъствието на жандармерията. 

"С физическа сила не може да въвеждаме тези мерки, а с убеждение", каза той.