Южнокорейските власти съобщиха днес за 91 пациенти, за които се е смятало, че са оздравели от коронавируса и които отново са дали положителни проби. Британският премиер Борис Джонсън се нуждае от време да се възстанови от новия коронавирус и надали ще се върне скоро на работа, каза днес баща му. Биотехнологичното предприятие "Апейрон байолоджикс" вероятно е разработило лекарствено вещество за лечение на COVID-19, стана известно тук. Карантината в Италия ще бъде удължена от 13 април до 3 май. В Испания за 24 часа починаха 605 души - най-малко от 24 март насам. Пикът на епидемията от новия коронавирус в Полша може да бъде след няколко дни. Починалите от COVID-19 в САЩ надхвърлиха 16 000, а във Франция - 12 000. След повече от два дни преговори ЕС прие антикризисен пакет от 500 милиарда евро. Десет европейски страни поискаха икономическото възстановяване от коронакризата да бъде "зелено". Какво още се случи на коронавирусния фронт днес, вижте в редовната ни международна хроника. 


20:00 ч.: Над 100 000 са жертвите на COVID-19 в света

Жертвите на COVID-19 по света са 100 371 към 20:00 часа българско време. Общият брой на заразените е 1 652 643, а на излекуваните - 369 927. Водачи сред заразените са САЩ (478 366), Испания (157 053) , Италия (147 577), Германия (119 624) и Франция (117 749). 

19:52 ч.: Пропускателен режим в Москва от 13 до 19 април

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че от 13 до 19 април в столицата ще бъде въведен пропускателен режим, предаде ТАСС. Той обясни, че ситуацията в града ще се нормализира едва когато заплахата от COVID-19 отслабне. Ето какви са и ограничения:

Пропускателен режим, който ще бъде въведен на три етапа: първият ще се отнася до пътувания за работа, вторият - за пътувания из града, третият може да бъде разширен до района на обичайното местопребиваване. Спират се услугата за "каршеринг" (даване кола под наем) и строителството на сгради, с изключение на медицински заведения. Работата на повечето организации ще бъде ограничена или прекратена. Ограниченията няма да засегнат медицинските организации, банки, медии, "Роскосмос", "Росатом" и други. Сключването на договори за всякакви поръчки, с изключение на спешните, се забранява. 

18:44 ч.: Португалия удължи извънредното положение до 1 май. Заразените в страната са над 15 000

Португалия не трябва да сваля гарда срещу пандемията от коронавирус, заяви днес президентът Марселу Ребелу де Соуза и обяви намерение да удължи извънредното положение до 1 май, предаде Франс прес.

Лисабон преди (горе) и по време на пандемията (долу). Снимка АП/БТА

Министър-председателят Антониу Коща също защити запазването на карантинните мерки, защото "отмяна на извънредното положение би изпратила грешно послание на страната". Броят на инфекциите с новия коронавирус се увеличи в Португалия за едно денонощие с 1516 случая. Общият брой на заразените в страната достигна 15 472, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС. Починалите от COVID-19 за последните 24 часа се увеличиха от 409 на 435. Оздравелите са 233 души. Най-много болни има в северната част на страната, а в болница са приети 1179 души.


17:50 ч.: Джонсън е в добро настроение, но дълго време няма да се върне на работа

Британският премиер Борис Джонсън се нуждае от време да се възстанови от новия коронавирус и надали ще се върне скоро на работа, каза днес баща му, цитиран от Асошиейтед прес.

Политическите каузи на Джонсън ще останат на заден план. Снимка АП/БТА

Снощи той бе преместен от интензивното отделение в болнична стая. Неговият баща Станли Джонсън каза пред Би Би Си, че на премиера му е нужна почивка.

"Необходимо е време", заяви той и допълни, че не може да си представи как Джонсън ще излезе от болницата и ще отиде "директно на Даунинг стрийт да поеме юздите без известен период на приспособяване".

Иначе Джонсън е в "много добро настроение".

"Премиерът едва започва да се възстановява и той ще следва съветите от медицинския екип", отговори говорителят на въпрос кога Джонсън ще се върне на работа. "Казано ми бе, че той е благодарил на всички срещнати сестри и лекари, докато е бил преместван от интензивните грижи обратно в болнична стая. От болницата казаха, че снощи е бил в извънредно добро настроение", добави говорителят.


16:41 ч.: Руската православна църква препоръча да се стои по домовете на предстоящите празници

Работната група към патриарха на Москва и цяла Русия по координацията на дейността на църковните учреждения в условия на разпространение на коронавируса препоръча днес на духовниците в Русия да приканват своите енориаши да остават вкъщи на Връбница тази неделя, пред следващата Страстна седмица, в деня на Възкресение Христово и великденските празници, предаде ТАСС. Препоръките са разпратени до всички епархии на Руската православна църква и викариатства в Москва. 


15:53 ч.: Виенска компания тества потенциално лекарство за COVID-19 върху 200 пациенти

Биотехнологичното предприятие "Апейрон байолоджикс" вероятно е разработило лекарствено вещество за лечение на COVID-19, стана известно тук. Започва клинична студия с 200 тежкоболни пациенти от Австрия, Германия и Дания. Всъщност разработката на новото вещество АПНО1 е била предназначена за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб, респективно при акутен отказ на белия дроб. Тъй като тези заболявания се наблюдават и при болни от COVID-19 и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и на хора, заразени с коронавирус САРС-Ков-2 и впоследствие получили тежки усложнения, заявява компанията в съобщение за медиите.


15:42 ч.: Заразените в Латинска Америка са над 50 000

Регистрираните случаи на заразяване с коронавирус в Латинска Америка и Карибите днес са вече над 50 000, предаде Франс прес, като се позова на данни, предоставени от правителствата на латиноамериканските държави и от Световната здравна организация.

Жаир Болсонаро - президентът на Бразилия. Снимка АП/БТА

Смъртните случаи са над 2000. Най-тежко засегнатата страна в региона е Бразилия, където заразените са 17 847, а смъртните случаи са 941. В Еквадор заразените са 4965, а смъртните случаи - 272. Броят на заразените в Латинска Америка и Карибите на 27 март беше 10 000, след пет дни се удвои. На 5 април те вече бяха 30 000, а на 8 април - 40 000. Над милион и половина души по света са заразени с коронавируса, а смъртните случаи са 100 000, става ясно от официалните данни на близо 200 държави и територии, отбелязва Франс прес. Властите на Куба, където са регистрирани 515 потвърдени случая на заразяване с новия коронавирус, решиха да преустановят работата на обществения транспорт и да затворят големите магазини в опит да попречат на разпространението на коронавируса.


15:41 ч.: 50 членове на екипажа на френския самолетоносач "Шарл дьо Гол" заразени с COVID-19

Петдесет членове на екипажа на френския самолетоносач "Шарл дьо Гол" са дали положителни проби за коронавирус, обяви днес френското министерство на въоръжените сили, цитирано от Франс прес. Трима моряци бяха евакуирани вчера с хеликоптер "като превантивна мярка" до португалската столица Лисабон, откъдето със самолет бяха откарани във военната болница "Света Ана" във френския средиземноморски град Тулон.


15:04 ч.: Австралийски министър подаде оставка заради нарушение на мерките срещу коронавируса

Австралийски младши министър подаде днес оставка, след като бе разкрито, че живее в крайбрежната си вила въпреки забраната за маловажни пътувания, предаде ДПА. Дон Харуин, министър за щата Нов Южен Уелс, обяви оставката си тази вечер, след като фоторепортери го заснеха как си купува дрехи и живее във ваканционното си жилище, вместо да пребивава в градския си апартамент. Тази сутрин полицаи са глобили Харуин с 1000 австралийски долара (634 щатски долара) за нарушаване на разпорежданията за опазване на общественото здраве. Подложен на политически натиск, по-късно през деня той се оттегли от поста си.


14:47 ч.: 91 "оздравели" от Южна Корея отново дадоха положителни проби за COVID-19

Южнокорейските власти съобщиха днес за 91 пациенти, за които се е смятало, че са оздравели от коронавируса и които отново са дали положителни проби, предаде Ройтерс. Ръководителят на Корейския център за контрол и превенция на заболяванията заяви на брифинг, че е по-вероятно вирусът да се е реактивирал, а не пациентите да са се заразили повторно. Възможността хората да се заразяват наново с вируса създава опасения у международната общност, като много страни се надяват вече заразените да развият имунитет, което да предотврати повторната поява на пандемията. За близо 7000 южнокорейци бе съобщено, че са се възстановили от COVID-19, заболяването, причинено от новия коронавирус. Корейски специалисти по инфекциозни болести изразиха становище, че състоянието на смятаните за оздравели просто се е влошило, а не че става дума за повторно заразяване с вируса. Част от експертите са на мнение, че е възможно да става дума за случаи, при които са били използвани фалшиви тестове, или при които в организмите на пациентите все още има остатъци от вируса.


13:00 ч.: 605 починали от COVID-19 в Испания - най-малко от 24 март насам

Болница в Барселона. Снимка АП/БТА

Шестстотин и пет души са починали в Испания от новия коронавирус през последните 24 часа, предадоха световните агенции, като се позоваха на здравните власти. Това е най-малкият брой смъртни случаи за едно денонощие в страната от 24 март. Министерството на здравеопазването съобщи днес, че броят на починалите се е увеличил от 15 283 до 15 843. Испания вече е трета в света в мрачната статистика, след като Съединените щати я изпревариха вчера по смъртни случаи. Италия остава на първо място.


12:42 ч.: Броят на починалите от COVID-19 в Белгия надхвърли 3000 

Белгия съобщи днес за нови 496 смъртни случая от COVID-19 за последното денонощие, с което броят на жертвите от началото на епидемията достига 3019 души.

Белгия. Снимка АП/БТА

Здравните власти поясниха, че в четвъртък в болница са издъхнали 325 души, а останалите 171 новосъобщени смъртни случая са от домовете за възрастни хора за времето от 18 до 31 март. Досега в страната са потвърдени 26 667 случая на заразяване. За последното денонощие в болница са постъпили 462 души, а 404 са били изписани с подобрено здраве. В четвъртък новооткритите болни са били 1684, показват данните.


12:29 ч.: 1800 заразени в Русия за едно денонощие

Русия е регистрирала през последното денонощие близо 1800 нови заразени с коронавируса. 18 души са починали, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Червеният площад. Снимка АП/БТА

Оперативният щаб за борба с разпространението на новия коронавирус съобщи днес, че с новите 1786 случая общият брой на заразените е достигнал 11 917 в 82 региона. Първи болни са били открити в Република Тува в Сибир. Огромната част от заразените, над 7800, са в Москва. Нови 1124 случая са установени в  руската столица само през последните 24 часа. 18 заразени с коронавируса са починали от причиняваното от него заболяване COVID-19 за едно денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в Русия е достигнал 94. 97 болни са оздравели. Общият брой на възстановилите се от коронавирусно заболяване в страната вече е 795.


11:44 ч.: Карантината в Италия удължена до 3 май

Италианското правителство реши да продължи до 3 май карантината, наложена заради коронавируса, чийто срок изтичаше на 13 април, предаде Франс прес, като се позова на италиански медии, цитиращи източници от синдикатите. Това решение, което все още не е оповестено официално, е било обявено вчера по време на срещата на членове на правителството, сред които и премиерът Джузепе Конте, с представители на синдикални представители на работещите и представители на работодателите.


10:28 ч.: Заразените в Украйна от COVID-19 са вече над 2000

Потвърдените заразени в новия коронавирус в Украйна вече са над 2000, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Украйна. Снимка АП/БТА

Украинското министерство на здравеопазването съобщи днес, че регистрираните случаи в страната са се увеличили през последното денонощие от 1892 до 2203. 12 души са починали от причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19. С това общият брой на смъртните случаи в Украйна е достигнал 69. 61 болни вече са оздравели. Най-много заразени има в западната Черновицка област (366), следвана от столицата Киев (348).


10:24 ч.: Полша е в очакване на пика на епидемията

Пикът на епидемията от новия коронавирус в Полша може да бъде след няколко дни, заяви днес говорителят на правителството Пьотр Мюлер, цитиран от Ройтерс.

"Изглежда, че ако поддържаме нашата дисциплина, има шанс нарастването на броя на заразените да достигне своя максимум през идните дни, след което постепенно да започне да се забавя", ката той пред обществената телевизия.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки прогнозира пикът на епидемията в страната да бъде през май или юни, отбелязва Ройтерс. По данни от вчера в Полша има 5575 потвърдени случая на заразяване с коронавируса и 174 починали.


8:50 ч.: Нюйоркската фондова борса затвори на зелено след новите стимули от Фед

Най-големият фондов пазар в света - този в Ню Йорк, затвори сесията си на т.нар. Зелена територия, след като Федералният резерв обяви нова допълнителна програма за стимули за малкия и средния бизнес на стойност от 2,3 трилиона долара. Допълнително оптимизъм наливат намаляващият брой заразени в света, както и очакването, че щатската икономика ще бъде напълно отворена през май. Притеснителен остава големият ръст на безработните в страната.


6:40 ч.: ЕС ще спасява икономиката с от коронавируса с 500 млрд. евро 

Финансовите министри от ЕС успяха снощи да постигнат компромисна стратегия за борба с кризата, причинена от коронавируса.

Мариу Сентену. Снимка АП/БТА

Те договориха спасителен пакет за икономиките в размер на 500 милиарда евро. Той ще бъде задействан до две седмици. Това се случи след подновяването на видеоконференцията на Еврогрупата. Сега обаче участваха министрите не само от еврозоната, но и от всички страни членки.


6:20 ч: За един ден в Германия са се заразили над 4100 души

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия е нараснал с 4155 за денонощие и вече е 112 348 души, предаде ТАСС, позовавайки се на интернет портала "Фокус онлайн", който ползва федерални данни.
През последните дни броят на новозаразените в Германия се движи в порядъка на 4000 дневно.
В страната са починали 2292 души от коронавируса, в това число 221 за последния ден.
Епицентър на епидемията на коронавируса в Германия са провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.


5:05 ч.: Починалите от COVID-19 във Франция надхвърлиха 12 хиляди души

Във Франция от новия коронавирус до момента са починали 12 210 души, в това число 8044 в болници и 4166 в старчески домове, съобщи генералният директор на здравеопазването Жером Саломон, цитиран от Франс прес.
Новите починали в болници са 412 души за последния ден. За старческите домове това число е 929 души, но това преброяване е започнало чак в края на март и не е могло да бъде актуализирано в сряда заради технически проблем.
За пръв път от началото на епидемията броят на пациентите в реанимация регистрира спад върху 24 часа със 7086 пациенти, или 82 по-малко от предишния ден.
Този показател, който се следи отблизо от професионалистите, защото показва какъв е натискът върху здравната система, позволява да се допусне, че епидемията постепенно се забавя, каза Саломон.
Той обаче отбеляза, че ако настъпва плато в епидемията, то е много високо и трябва да продължат усилията по самоизолация и социално дистанциране на французите.


4:38 ч.: В Китай за последното денонощие има 42 нови заразени 

Китай съобщи за нови 42 заразени с новия коронавирус на своя територия за последното денонощие, в това число 38 пристигнали от чужбина, предаде Ройтерс.
Предишния ден броят на новозаразените в Китай беше 63 души.
Китайската национална здравна комисия заяви, че има и 47 нови асимптоматични случая на коронавирус спрямо 61 ден по-рано.
Общият брой на заразените в Китай сега е 81 907 души, а смъртните случаи са се увеличили с един до 3336 души.


4:02 ч.: Броят на починалите от COVID-19 в САЩ надхвърли 16 000 души

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от новия коронавирус по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.
Към 20.30 ч. местно време вчера (1.30 ч. по Гринуич тази нощ) епидемията е взела 16 478 жертви в страната, сочат данните на университета, които непрекъснато се актуализират. За последните 24 часа са починали 1783 души. За сравнение предишният ден новите починали са били 1973 души.
Броят на заразените в САЩ вече е над 460 000 души, което е над една четвърт от общата световна бройка.

Таймс скуеър, Ню Йорк днес.


САЩ вече са на второ място по брой жертви на новия коронавирус. На първо е Италия с 18 279 починали, а на трето - Испания с 15 238 починали.
Епицентър на епидемията в страната е щатът Ню Йорк с над 7000 починали, в това число 799 през последното денонощие. За сметка на това броят на новоприетите в болница пациенти с COVID-19 е най-ниският от началото на епидемията, съобщи губернаторът Андрю Куомо.


2:20 ч.: Десет страни от ЕС искат "зелено" икономическо възстановяване 

Швеция, Нидерландия, Италия, Испания, Австрия, Дания, Финландия, Португалия, Латвия и Люксембург приканиха съюза да приеме план за "зелено" възстановяване в обстановка на растящи опасения, че предизвиканият от пандемията от коронавируса удар върху икономиката може да отслаби действията в борбата с климатичните промени, предаде Ройтерс.


В отворено писмо министрите на околната среда и климата на тези 10 страни заявяват, че финансовата помощ за справяне с последиците от пандемията от коронавируса трябва да предвижда подкрепа за "Зелената сделка" на Европейската комисия за бъдеще с ниски въглеродни емисии.
"Трябва да изпратим силен политически сигнал на света и на нашите граждани, че ЕС ще води с пример дори в тежки времена като сегашните и ще проправи пътя към климатичната неутралност и изпълнението на Парижкото споразумение" за борба с климатичните промени от 2015 г., се казва в писмото.

 


1:30 ч.: Трюдо: Първата вълна от случаи на коронавирус в Канада ще продължи до лятото

Канадците ще трябва да си останат вкъщи и да практикуват социална дистанция в продължение на месеци, тъй като първата вълна от случаи на COVID-19 в Канада няма да приключи преди лятото и Канада няма да се върне към нормалния животQ преди да бъде намерена ваксина, което може да отнеме година и половина, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес.

Джъстин Трюдо


Трюдо направи това изявление във връзка с пандемията на фона на прогнозата на здравните власти, че в Канада коронавирусът може да отнеме живота на най-малко 4500 души. Правителствена служба пък съобщи, че през миналия месец канадската икономика е загубила 1 011 000 работни места.
Трюдо заяви, че Канада е в началния етап на епидемията, тъй като вирусът е дошъл в страната по-късно, отколкото в други страни. Според канадския премиер първата вълна ще достигне пика си чак към края на пролетта. Трюдо нарече коронавируса "предизвикателството на нашето поколение".


00:20 ч.: Осем свещеници в Московска епархия - с коронавирус

Коронавирусът е открит в общо осем свещеници от Московската епархия, предадоха Интерфакс и ТАСС.

Руският патриарх Кирил. Снимка АП/БТА

Други трима духовници са показали симптоми на COVID-19, но диагнозата все още не е потвърдена, съобщи работна група под ръководството руския патриарх Кирил. Съобщението изброява пет църкви в руската столица, чието духовенство е под съмнение, че се е заразило. 


00:02 ч.: Борис Джонсън излезе от интензивното 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън напусна интензивното отделение, където бе приет в понеделник вечерта, предаде "Скай нюз".

Борис Джонсън. Снимка АП/БТА

Според говорител на британското правителство, Джонсън е в много добро настроение и е отведен в отделение. Лекарите ще го следят отблизо в тази първа фаза на неговото възстановяване. Диагностицираният с коронавирус Борис Джонсън беше на домашно лечение и дори водеше заседания на правителството онлайн. Преди два дни той спешно беше приет в лондонска клиника, след като състоянието му се влоши.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.