Две от най-богатите технологични компании в света - Apple и Alphabet - компанията майка на Google, обявиха, че заедно разработват софтуер за проследяване на контактите между хората.

Това според тях може да е инструмент, който сериозно да забави разпространението на коронавируса.

Софтуерът ще се вгради като опция в двете най-популярни смартфон операционни системи - iOS и Android, контролирани от двата техногиганта.

Приложението ще позволява всеки потребител анонимно да споделя до кого е в близост. Ако някой, с когото сте имали контакт, доброволно обяви в приложението, че има положителен тест, всички, влезли в контакт с него, ще бъдат известени за това.

Позитивен тест за COVID-19 трябва да бъде потвърден от здравно лице.

Според здравните експерти това може да е ключов метод за контрол на разпространението и събиране на информация за вируса, особено когато мерките за дистанция, карантина и забрана за пътуване по света бъдат облекчени.

Разработката на софтуера е започнала още преди две седмици, като основната трудност е било да се създаде програма, която да работи еднакво добре и на двете платформи. Предимството е, че те движат над 99% от смартфоните по света. А около 75% от населението в развитите страни и 45% от това в държавите от Третия свят имат смартфони.

От Apple и Google уверяват, че личната информация ще е защитена с криптиране и недостъпна дори за тях. Подобни обещания обаче често се оказват неизпълними. Все пак ползването на приложението ще е напълно доброволно.

Очаква се софтуерът да се появи първо като отделно приложение в близките седмици, а след няколко месеца да бъде внедрено в Android и iOS.