Министърката на земеделието и храните Десислава Танева напълно игнорира и отказа да отговори по същество на днешното безпрецедентно гневно писмо на най-големите търговски вериги у нас. Те реагираха на решението на Министерски съвет да ги задължи да предлагат повече продукти на български производители в магазините им, както и да се наложат огромни глоби за неизпълнението на нарежданията. Веригите обвиниха Танева в лобизъм, изкривяване на пазара и в това, че е заблудила останалите членове на кабинета за полезността на това действие.

Днес следобяд, няколко часа след като писмото стана публично достояние, министърката гостува в студиото на "Лице в лице" по бТВ. Танева обърна своето участие в апотеоз на собствената си жертвоготовност, с която щяла да се бори за българските производители. 

"Всички обвинения мога да изтърпя, всичко ще изтърпя, но за мен е важно в тази криза, в края на този сезон - земеделските производителите да са оцелели, да не гледаме как се изхвърля продукция. Аз затова се боря, моето удоволетворение може да дойде само в края на земеделския сезон"

Самите обвинения на хранителни вериги можете да прочетете тук:

Днес Танева заяви, че дори не е изчела докрай писмото им, защото цялата им позиция била едно "лично обвинение спрямо мен. Имаше само Танева, Танева..."

Без да коментира на практика нищо по същество, министърката обясни, че секторите "плодове и зеленчуци", "животновъдство" и др. са в тежко състояние и не могат да издържат без подкрепа на държавата. 

"В България се ликвидира преди години цялото земеделие. Моята цел е оцеляването на земеделската общност. В състояние съм да устоя на всички обиди"

Според постановлението 90% от млечните продукти на щандовете трябва да са от български производители и от 100% българска суровина. Според търговските вериги обаче българско сурово мляко за 90% от пазара няма и това създава монополно положение на един основен производител на млечни продукти. Танева не даде пояснения по въпроса, но в интерес на истината не беше и питана от водещата Цветанска Ризова. 

Министърката обаче беше попитана друго - вярно ли е, че е записана да казва, че не я интересува "мнението на Брюксел по въпроса". Отговорът:

"Ха..Зависи как ще се извади от контекста...бях учудена, че нивото на тези международни вериги е стигнало до такъв памфлет"

Причината за притесненията е, че новите разпоредби в постановлението може да станат обект на санкции от ЕС, заради нарушаване на директивите за конкуренция и свободен пазар. 

Клуб Z се свърза с Еврокомисията, а от там заявиха, че нямат никакво уведомление за намеренията на София и че по принцип разделянето на продукцията на чуждестранна и собствена е нарушение. 

Танева отговори на другото обвинение - че 11 млрд. лв. от еврофондовете за земеделие са отишли в джобовете на няколко души, с дежурните думи, че всичко се изпълнява според законодателството. 

Министърката не коментира и по същество с примери защо е поискала уволнението на заместник министъра Чавдар Маринов. По неговите собствени думи, тя не приемала това, че идва "от бранша" и го накарала да защитава идеите й в телевизионно интервю.

За сметка на всичко това обаче, Танева гордо обяви, че доброволци ще карат всеки ден на учениците по 600 грама сирене, краставици и ябълки, които по принцип им се полагат в училищата. 

От участието на министърката стана ясно още, че пазарите са затворени заради лошия им мениджмънт. Ако били спавани противоепидемичните мерки, то нямало да има нужда от временното прекратяване на дейността им.

Какво казаха днес веригите? 

Днешното писмо беше подписано от Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико".

В 14 точки от големите търговски вериги у нас поставят въпроси по адрес на постановлението, прието по предложение на министерството, като многократно питат: 

"Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?" 

Посочват, че поведението на Танева е "деструктивно", че тя вероятно е "подвела своите колеги в правителството" за конкретното съдържание на предложението си и настояват "министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат (клиентите), за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове".

Какво реши Министерски съвет

Въпреки че постановлението, с което властта прави протекционизма на земеделски стоки официална политика, все още не е публикувано, от него станаха ясни основните моменти. 

То ще действа регионален принцип - тоест продуктите да са произведени на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

Кабинетът прие, че местата за продажба на български продукти в магазините следва да са с площ "достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство".

От него са отпаднали най-фрапантните предложения, като това 50% от щандовете да са за български стоки и те се купуват от не повече от 200 км. от областния град, в който е търговския магазин. Според всички експерти това би сринало тотално логистичните вериги на хранителните вериги. 

А докато този дебат се вихреше днес, парламентът прие окончателно изменения в закона за извънредното положение, с които веригите магазини, които нарушат постановлението, ще бъдат глобени с 15 000 лева до 25 000 лева за първо нарушение и с 30 000 лева до 50 000 лева за всяко следващо.