20:15 Великобритания удължава мерките с нови три седмици

Великобритания удължи с най-малко три седмици въведените на 23 март карантинни мерки за борба с епидемията от новия коронавирус.

Това означава, че ограниченията в страната ще останат в сила поне до 7 май. Външният министър Доминик Рааб, който замества възстановяващия се от Ковид-19 премиер Борис Джонсън, заяви, че Великобритания не може да рискува постигнатия напредък с облекчаване на рестриктивните мерки на този "деликатен и опасен етап".

18:36 ч.: Кои са 6-те условия на СЗО за намаляване на карантинните мерки?

Страните, които искат да отменят въведените заради новия коронавирус ограничения, трябва да спазят редица условия, за да се избегне нова вълна от заразявания, каза днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. 

Тези условия са:

  • да се уверят, че епидемията от новия коронавирус е под контрол;
  • националните здравни системи също така трябва да могат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки нов заразил се човек;
  • да ограничат рисковете от заразяване в потенциални огнища като болници и старчески домове;
  •  да се въведат превантивни мерки на работните места, в училищата и на други основни места;
  • да контролират риска от внасяне на заразени от чужбина, като засичат заразените пътници и карантинират пристигащите от рискови държави.

16:50 ч.: "Фокс нюз": Коронавирусът произхожда от лаборатория в Ухан 

Засилва се увереността, че COVID-19 вероятно произхожда от лаборатория в китайския град Ухан, съобщи на уебсайта си американския тв канал "Фокс нюз".
Според телевизията коронавирусът не е резултат от разработка на биологично оръжие, а е "част от усилията на Китай да покаже, че постиженията му да идентифицира и да се бори с вируси са равни или по-големи от възможностите на САЩ". Каналът се позовава на "многобройни източници", запознати подробно с първоначалните действия на властите в Китай и с важни материали.

Мостът над р. Яндзъ в Ухан

Според един от източниците това е може би "най-скъпо струващото правителствено прикриване за всички времена". Източниците смятат, че първоначалното предаване на вируса е било от прилеп на човек и че "нулевият пациент" е работел във вирусологична лаборатория в Ухан, след което го е разпространил из града.

Документи свидетелстват за първите усилия на лекари в лабораторията и за първите усилия за ограничаване на заразата. Първоначално за източник на вируса бе посочен пазарът за животински продукти в Ухан, но на този пазар не се продават прилепи, казали източниците на "Фокс нюз". По думите им обвиненията към пазара целят отклоняване на вниманието от вината на лабораторията.

Източниците отказали да предоставят на телевизията преки доказателства с аргумента, че те не са категорични и не могат да бъдат смятани за такива - практика, често използвана в сферата на разузнаването, отбелязва "Фокс нюз". Всички обаче са били единодушни, че прикриването на данни и на информация за COVID-19 е организирано от китайското правителство.


14:48 ч.: Русия ще приеме респиратори от САЩ, ако се налага, казва Кремъл

Русия ще приеме предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да достави респиратори в страната, ако усилията й да ограничи разпространението на новия коронавирус го изискват, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес, цитиран от Ройтерс.

Дмитрий Песков.

Досега Русия е регистрирала 27 938 заразени и 232 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Руски военен самолет по-рано този месец достави респиратори и други медицински консумативи в Ню Йорк, след като руският президент Владимир Путин и Тръмп разговаряха по телефона.


14:37 ч.: Франция иска глобално примирие заради коронавируса

Франция предлага глобално примирие, за да може човечеството да се съсредоточи върху борбата с пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон каза, че е осигурил подкрепа за идеята от три от петте членки на Съвета за сигурност на ООН, без да ги назове. 

Русия е готова да подкрепи глобалното примирие, но ще обяви официалната си позиция в близките дни, когато дипломатическите консултации приключат, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


13:43 ч.: Двадесет моряци от френския самолетоносач "Шарл дьо Гол" са в болница

Двадесет френски военни моряци остават в болница след откриването на много заразени с коронавируса на борда на френската военноморска групировка начело със самолетоносача "Шарл дьо Гол". Това съобщи днес в Париж говорител на военноморския флот, цитиран от Ройтерс.

Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол".

От 20 хоспитализирани един е в реанимация и е в стабилно състояние, каза говорителят Ерик Лаво по радио RMC. Той добави, че състоянието на повечето от заразените не предизвиква опасения.

Вчера френските военни власти съобщиха, че са евакуирани 1767 моряци - почти всичките от самолетоносача, и че най-малко 668 са дали положителен тест за вируса.

"Шарл дьо Гол" се завърна в базата си във френското пристанище Тулон на 12 април след близо тримесечна бойна мисия в Източното Средиземноморие, след като много моряци проявиха признаци на COVID-19. След завръщането целият екипаж на единствения френски самолетоносач бе поставен под 14-дневна карантина.


13:30 ч.: СЗО: Европа е в "окото" на падемията; няма бързо връщане към нормалността

Европа е в „окото“ на пандемията от новия коронавирус, като броят на случаите наближава един милион, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) в Европа Ханс Клуге, като отбеляза, че следващите седмици ще бъдат критични.

„Броят на случаите в района все още нараства. През последните десет дни броят на случаите в Европа почти се е удвоил до почти един милион ", каза той.

Това означава, че около 50 процента от тежестта на пандемията в света се пада на Европа, където повече от 84 000 души са починали от COVID-19.


12:39 ч.: Фон дер Лайен се извини на Италия "от сърце"

Председателката на Европейската комисия се "извини от сърце" за това, че е изоставила Италия в началото на коронавирусната пандемия, предаде Би Би Си.

"Да, истина е, че никой не беше наистина готов за това", каза Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент тази сутрин. "Истина е, че мнозина не се отзоваха, когато Италия се нуждаеше от помощ в самото начало. И да, за това е правилно Европа като цяло да се извини от сърце."

Урсула фон дер Лайен.

Повече от 21 000 души, заразени с вируса, починаха в Италия според американския университет "Джонс Хопкинс". Това е страната с най-много жертви в Eвропа.

Докато Италия се бореше да овладее епидемията в началото на март, Франция и Германия наложиха ограничения на износа на лицеви маски въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че такива действия могат да подкопаят колективния отговор на вируса.


11:17 ч.: "Бразилия се бори срещу Болсонаро-вируса"

След като губернаторите на Бразилия влязоха в открита конфронтация с президента Жаир Болсонаро заради отказа му да наложи твърди мерки срещу епидемията, местните лидери ограничиха критиките, притеснени от перспективата да загубят федерална помощ в битката с вируса, предаде Асошиейтед прес.

Жаир Болсонаро. Снимка АП/БТА

Стратегията на помиряване обаче не е по вкуса Жоао Дориа - губернатора на най-големия по население щат Сао Пауло.

"Ние се борим срещу коронавируса и срещу Болсонаро-вируса", сподели той в интервю за Асошиейтед прес в сряда, като допълни, че президентът е възприел "неправилни и безотговорни позиции".

В Сао Пауло са регистрирани 11 000 случая на заразени, а жертвите COVID-19 са почти 800 - най-високият брой за страната. 


10:11 ч.: Вашингтон притиска Пекин да изясни произхода на коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че правителството му се опитва да установи дали коронавирусът, който причини пандемия, идва "от лаборатория" в Ухан, Централен Китай, докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео поиска Пекин да изясни „какво се е случило, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп.

Произходът на вируса остава загадка. Генерал Марк Мили, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили  на САЩ, заяви във вторник, че информацията, събрана от американските разузнавателни служби, предполага, че коронавирусът е бил предаден на хора от животно, а не, че е създаден в лаборатория в Китай и че няма как това да се каже с абсолютна сигурност.

Телевизия Fox News, известна с близостта си до Тръмп, предаде вчера, че SARS-CoV-2 идва от лаборатория в Ухан. Тя каза, че вирусът не е разработен, за да се използва като оръжие за биологична война, но като част от усилията на Китай да покаже, че възможностите му за откриване на вируси и борба с тях са равни, ако не и по-добри от тези на Съединените щати.


9:48 ч.: "Либерасион": Беларус е здравна заплаха за Европа

Беларус е демократична и здравна заплаха за Европа, пише днес френският в. "Либерасион", цитиран от БТА. Тя е последната страна в Европа, където все още работи КГБ и се прилага смъртното наказание, и последната, която се отнася към пандемията, предизвиквана от коронавируса, сякаш не се случва нищо особено.

Беларуският президент Александър Лукашенко.

В ситуация на пандемия страната остава бомба със закъснител, заложена в Европа. Барове, училища, ресторанти, нощни клубове, търговски центрове и стадиони продължават да работят въпреки графитите по стените им, които призовават за едно и също: "изолация". Президентът Александър Лукашенко обаче не е променил своята стратегия да отрича съществуването на проблем, отбелязва френското издание, като напомня, че той каза по телевизията, че става дума за "сезонна епидемия" и заяви: "По-добре да умрете изправени, отколкото да живеете на колене."


7:32 ч.: 74 милиона застрашени заради лоши хигиенни условия

Около 74 милиона души в изпитващия недостиг на вода Арабски регион са изложени на риск да се разболеят от COVID-19, защото нямат достъп до чешми и други способи за миене на ръце, предупреди агенция на ООН, цитирана от ДПА.

Здравни работници мерят температурата на деца в Сирия.

Миенето на ръце с вода и сапун се смята за най-добрата превенция срещу потенциално смъртоносната болест.

"Трябва да бъде осигурен достъп до чиста вода и санитарни услуги на всички и навсякъде, и то безплатно за тези, които не могат да си позволят, за да избегнем още по-голямо разпространение на коронавируса", каза в доклад Комисията на ООН по икономически и социални въпроси в Западна Азия.

В него се казва, че живеещите в конфликтни зони хора са най-тежко засегнати, включително ивицата Газа, Сирия и Йемен.


7:01 ч.: Болна от COVID-19 жена, родила в кома, видя за пръв път бебето си

36-годишна жена, разболяла се от COVID-19, видя вчера за пръв път бебето си, което е родила със секцио преди 11 дни, докато била в изкуствена кома, съобщи Франс прес. Янира Сориано е прекарала 11 дни в интубация.

"Не знаехме дали ще оцелее. Повечето пациенти на респиратор не оцеляват", каза пред АФП д-р Бенджамин Шварц, началник на отделението по акушерство и гинекология в болницата в Бей Шор, щата Ню Йорк.

Нейното състояние обаче се подобрило и вчера тя бе изписана от болницата под аплодисментите на десетки души от медицинския персонал. Бебето, на име Уолтър, родено малко преждевременно, е здраво.


5:17 ч.: Южна Корея регистрира най-малкия брой заразени 

Броят на заразените с коронавирус в Южна Корея се увеличи с 22 души за последното денонощие и достигна 10 613. Това съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство, предаде ТАСС. Това е най-малкият брой нови случаи от 20 февруари. От 22 нови заразени 11 са лица, пристигнали от чужбина.

За последните 24 часа са починали четирима пациенти. Общият брой на леталните изходи достигна 229. За същия период от болници са изписани 141 пациенти. От началото на заразата в страната са излекувани 7757 души.


4:46 ч.: Китай с 46 нови инфектирани

Китай съобщи за 46 нови инфекции с COVID-19, предаде Асошиейтед прес. От тях 34 случая са внесени от чужбина. Няма нови смъртни случаи в страната.
Три от местните случаи са в столицата Пекин, където е наложена стриктна карантина и мерки за социална дистанция. Четири са в североизточната провинция Хейлунцзян, където властите се борят да спрат ново пламване на заразата сред китайските граждани, влизащи от територията на Русия.

Около 3000 души в Китай са в болница или в изолация. Общо 82 341 души се заразиха с новия коронавирус в страната и 3342 починаха.


4:04 ч.: САЩ с нов мрачен рекорд - 2569 смъртни случая

САЩ записаха нов мрачен рекорд от 2569 смъртни случая от новия коронавирус за 24 часа. Това е най-големият брой жертви, регистриран от която и да е страна в света за едно денонощие, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Тези 2569 смъртни случая са регистрирани от 20,30 часа във вторник до 20,30 часа вчера. Така общият брой на жертвите на COVID-19 в САЩ става 28 326.
Заразените в страната са над 637 000. Направени са досега 3,2 милиона теста.


 1:44 ч.: Тръмп: САЩ преминаха пика

Съединените щати преминаха пика на новите случаи на зараза с коронавирус, заяви президентът Доналд Тръмп на брифинг в Белия дом, предадоха световните агенции.

"Трябва да останем бдителни. Ясно е, че нашата стратегия работи, и то много добре", каза той. "Борбата продължава, но данните свидетелстват за това, че на общонационално ниво преминахме пика на новите случаи", подчерта американският лидер.

Той каза, че ще обяви днес нови ръководни принципи за отделните щати за облекчаване на санитарните мерки с цел задвижване на икономиката и връщане към нормалния начин на живот.


1:12 ч.: Сърбия и Северна Македония с 80-часов строг режим у дома

Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов строг режим на самоизолация като мярка за борба с коронавируса, предаде Франс прес. Двете балкански страни от известно време налагат полицейски вечерен час през седмицата и задължително стоене по домовете през уикенда.

Тази забрана за излизане от вкъщи, включително за пазаруване и за ходене до аптеката, ще бъде удължена този уикенд до вторник заради великденските празници. Това са най-строгите ограничения, въведени на Балканите от началото на пандемията.

От началото на епидемията над 4800 души се заразиха с коронавируса в Сърбия, а 99 починаха. В Северна Македония заразените са около 1000, от които 45 загубиха живота си.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.