Европарламентът одобри днес освобождаването на 3,08 милиарда евро в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС.

Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС закупуването на спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, транспортирането на медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, финансиране на назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в ЕС, както и подпомагането на страните членки при изграждането на подвижни болници.

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 милиарда евро) и програмата rescEU (380 милиона евро).

Пакетът включва и допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 милиона евро) за финансиране за репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за предотвратяване и контрол над заболяванията (3,6 милиона евро). Предвидени са също 350 милиона евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск, и 100 милиона евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г.

Какво подкрепиха евродепутатите

Проект на коригиращ бюджет No 1/2020;

Проект на коригиращ бюджет No 2/2020;

Регламент, изменящ многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г.;

Мобилизиране на Инструмента за гъвкавост за 2020 г. - 2020/2053(BUD);

Мобилизиране на Инструмента за гъвкавост за 2020 г. - 2020/2056(BUD);

Мобилизиране на тавана за непредвидени обстоятелства през 2020 г.

Наскоро Еврокомисията предложи два проекта на коригиращи бюджети като част от набор от мерки в подкрепа на борбата срещу пандемията.

Инструментът на ЕС за спешна подкрепа (ИСП) е създаден през 2016 г. за справяне с масовия приток на бежанци в Гърция.

Запасите от медицинско оборудване в рамките на програмата rescEU ще бъдат приети за съхранение от една или няколко държави членки. Приемащата държава ще отговаря за закупуването на оборудването. Комисията ще финансира 100% от медицинските средства. Координационният център за реакция при извънредни ситуации ще управлява разпределянето на оборудването, за да се гарантира, че то ще отиде там, където е най-необходимо.