Финансовият министър Владислав Горанов коментира заявеното в края на миналата седмица намерение на "Лудогорец" да кандидатства за държавно финансиране по мярката 60/40.

Клубът заяви, че очаква да получи над 111 хиляди лева, които възнамерява да дари за нуждаещи се в региона. Програмата е предназначена за работодатели, които изпитват трудности да плащат заплати заради пандемията и вече настъпилата криза.

"Чух за една фирма - спортен клуб, футболен клуб - "Лудогорец". Не съм аз човекът, който ще преценява дали клубът е толкова изпаднал, или не - заяви Горанов. - Знам, че е успешен в България, има добри успехи и в международен план. Това оставяме на преценка на собствениците."

Той разкри, че и други клубове искат да прибегнат до мярката.

"В интерес на истината съм получавал въпроси и от други собственици на футболни клубове. Моят съвет към тях е бил да не участват в тази мярка. До това мога да огранича коментара си", допълни финансовият министър.

Футболните клубове в България изпитват трудности, тъй като бизнесът на собствениците им (в някои случаи държавни фирми и общини) понася удари. Повечето играчи в "Левски" намалиха заплатите си с 50 процента. На "Герена" и без това положението е тежко, "сините" останаха без благодетел, а в основен спонсор се превърнаха техните привърженици.

В "Славия" се лишиха от по 20 на сто, а в "Лудогорец" - от 30 процента, с които, както обяви клубът, ще се подпомогнат администрацията и треньорите в школата.

От ЦСКА-София си тръгна защитникът Раул Албентоса, който заяви в Испания, че ще го последват още 12-13 чужденци, почти всичките на ст. "Българска армия". Албентоса бил помолен да си замине от Гриша Ганчев.