"Лудогорец" обяви, че кандидатства по правителствената програма 60/40. Прави го като изряден данъкоплатец с внесени налози в размер на близо 6,5 милиона лева за 2019 г. Очаква да получи над 111 000 лева, които иска да дари на нуждаещи се в Лудогорието. А иначе заплатите на служителите и играчите били грижа на клуба.

Може да е законно, но дали е морално и най-малкото целесъобразно? Прилича на обяснението на Цвета Караянчева, че депутатите вдигали заплатите си, за да имат повече за даряване.

Имаме сходна практика от Западна Европа и нека започнем от там.

В началото на месеца стна ясно, че пет клуба от Висшата лига на Англия, начело с "Ливърпул" и "Тотнъм", кандидатстват по британското 80/20. По тази антикризисна мярка хазната поема по-голяма част от месечните възнаграждения (плюс осигуровките) на закъсали работодатели, пуснали в принудителен отпуск свои служители.

Тези клубове поискаха подкрепа за персонала, който не е пряко свързан с футбола. Мачове не се играят, загубите се огромни - приходи няма, а разходите остават. Намерението предизвика отзвук, достигнал до британския парламент, правителството, целият обществен живот. Водещи анализатори, сред които бивши големи играчи на "Ливърпул", остро критикуваха намерението.

Как може - в случая с "Ливърпул" и "Тотнъм", да си собственост на милиардери, да имаш приходи от стотици милиони и печалби от десетки милиони, да си в топ 10 на клубовете в света по тези показатели и да кандидатстваш по програма, която се предполага, че трябва да подпомогне най-нуждаещите се бизнеси? Ами заплатите на звездите ти - плащаш по 100 хиляди, а за най-големите имена и много повече лири седмично, а същевременно чакаш пари от данъкоплатците?

Такива въпроси се задаваха. Реагираха запалянковците на тези тимове, загрижени за имиджа и моралния облик на любимите им клубове. Намесиха се фенските тръстове на "червените" и "шпорите" - поискаха срещи с босовете, за да ги убеждават да оттеглят документите и да търсят други начини да плащат заплати на персонала. 

След няколко дни мислене "Ливърпул" обяви, че се отказва от мярката. "Тотнъм" го последва. Даже даде супермодерния си стадион за бързи тестове и настаняване на родилки. И "Борнемут" премисли. Ако в близките дни "Нюкасъл" се сдобие с нов собственик - саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, също ще оттегли намерението си. И въпреки това продължава да се говори, че щетите по имиджа остават.

"Ливърпул" и "Тотнъм" е трябвало сами да се сетят, а не да правят завои, притиснати от общественото мнение и недоволните си почитатели. Такива неща се говорят в родината на футбола.

Да се върнем в България. "Лудогорец" е най-отгоре на пирамидата на футбол, който също страда от извънредните мерки и кризата, но не по пазарния западен начин. Защото не се развива по пазарни модели, а по модела "Бащица". В развитите страни клубовете се издържат от тв права, продажба на билети, абонаментни карти и фенски артикули, от спонсори, трансфери...

От всички тези пера тук играе само спонсорството, но не в мащабите като на Запад. Клубовете страдат, защото страдат бизнесите на техните собственици-бащици, а не защото губят пари в момента. Напротив. Ето ви пример. Домакинът на мач от Първа лига плаща между 8 и 10 хиляди лева разходи на съдии, длъжностни лица, линейка, пожарна и полицейска охрана, бройката на която е в зависимост от агитката на съперника и взетите мерки. Прибавете към това лагер на отбора, премии, а понякога и наем на стадиона.

При няколкостотин продадени билета (само няколко пъти на сезон са хиляди) и няколко изтъргувани шала и фланелки всеки може да си направи сметката.

Дори с тв правата няма проблем, защото, както често сме го споменавали в Клуб Z, техен собственик е Кирил Домусчиев. Той е собственик и на телевизията, която е закупила правата и излъчва мачовете. Тук няма как да пропуснем още един факт. В Европа и САЩ телевизии и кабелни обератори връщат пари на зрителите за платените спортни канали, тъй като вече близо месец и половина спорт няма, съответно няма какво да се гледа (а клубовете компенсират притежаталети на абонаментни карти).  

В България таксата за пакета "Диема Екстра" остава 7,99 лв. на месец, независимо че няма наш футбол, няма Висша лига, няма Лига 1, няма Формула 1, НБА, боксови галавечери... Та на въпроса: защо телевизията да не изплати остатъка от тв правата (и тези пари не са толкова много) на клубовете, независимо че вероятно понася загуби от намалена реклама?

Колкото и да е неприемливо в момента в цяла Европа се чудят как да завършат първенствата си, за да се избегнат масови фалити на клубове, а в България наскоро се появи подписка за прекратяване на Първа лига и най-отгоре стоеше "за"-то на "Лудогорец".

И не, в България няма да има дебат дали искането на шампиона ни по схемата 60/40 е морално, най-малкото точно за този бизнес ли е предназначено. Тук няма клубни ветерани и анализатори, които да вдигат врява, защото също са данъкоплатци или им пука за имиджа на любимия отбор.

И запалянковски тръстове няма. Единствено "Левски" разполага с такъв, а "Лудогорец" има фенове от много скоро.      

Не, никак не е морално клубът на един от най-богатите българи да иска държавни пари, било то и да ги дарява за добри каузи. Нищо че подчертава, че нямало с тях да издържа служителите си. Въпросните "над 111 000 лева" са незначителни за клуб като "Лудогорец". Тази стойност се доближава до месечните възнаграждения на повечето чужденци в Разград. По-рано този месец клубът заяви, че заплатите на мениджмънта и футболистите са орязани с по 30 процента. Наред с други мерки.

И нека не забравяме най-важното. "Лудогорец" заработи 5 440 000 евро от последното си участие в Лига Европа. Тези пари ще бъдат преведени тази година. Плюс "мазнинка" от още може би няколкостотин хиляди по фонда "Солидарност", който в края на всеки сезон УЕФА разпределя на своите федерации членки. Особено ако турнирите все пак завършат.

Не, идеята нa "Лудогорец" е лош PR ход. Това е слаб PR. "Лудогорец" обича да се мери с големите във футбола. Нека види как го правят те - за тези уроци четем всеки ден и те са напълно безплатни.