Федералният институт за ваксини и биомедицина “Паул Ерлих” в Германия даде зелена светлина за клинично тестване върху хора на ваксина срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, съобщи "Дойче веле". Производителят BioNTech обяви, че тестовете ще започнат още през април.

Екипът на BioNTech е разработил новата активна съставка въз основа на изследвания за имунизация срещу рак. Става въпрос за безвреден генетичен материал на коронавируса, който се въвежда в клетките с помощта на липидни наночастици, обясниха от компанията на съвместна пресконференция с “Паул Ерлих”. Там клетката използва генетичния материал, за да го превърне в протеин, който трябва да предизвика имунен отговор в организма.

В началната фаза на тестването ще вземат участие 200 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години. В зависимост от резултатите ще бъде решено дали да се продължи с фаза 2 и 3.

Федералният институт “Паул Ерлих” уточни, че това е четвъртият кандидат за ваксина срещу коронавирус в света, получил одобрение за тестване.

Великобритания започва тестове на ваксина срещу COVID-19 върху хора от четвъртък. Това сподели по време на пресконференция вчера здравният министър на страната Мат Ханкок, предава Би Би Си. 

"Мога да обявя, че ваксината от проекта на "Оксфорд" ще бъде тествана върху хора от този четвъртък нататък", съобщи Ханкок.