Комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет (СОС) очаквано подкрепи днес актуализацията на бюджета на Столична община, който се очаква Съветът да гласува утре на редовното си заседание.

Управляващите подкрепиха собствените си предложения и тези на коалиционните им партньори и отхвърлиха идеите на опозицията в лицето на "Демократична България". БСП, както беше заявила, просто гласува против проекта за актуализация, предложен от кметицата Йорданка Фандъкова.

Заседанието започна с гласуване за нов компютърен томограф на Първа градска, тъй като старият е изгорял. Съветниците не възразиха, че болницата, която приема пациенти и с COVID-19, се нуждае от апарат, ключов за хора с пневмония, един от типичните симптоми на болестта, и подкрепиха доклада единодушно.

Темата за актуализацията на бюджета обаче качи напрежението в онлайн заседанието на комисията. Актуализацията, както Клуб Z вече писа, включва намаляване на разходите и съответно на харчовете с 23,4 млн. лв., но пак ще остане на рекордните близо с 1,7 млрд. лв. Кметицата Фандъкова подчертава, че приоритетите в бюджета остават и се правят минимални икономии в няколко сфери, за да се компенсира сериозния спад в приходите на общината заради извънредното положение.

Със 7 млн. лв. се намаляват парите за ремонти в столицата, една от темите, която предизвика в последната седмица "Демократична България" да скочи остро срещу актуализацията. Според партията тези намаления засягат основно проекти в районите на техни районни кметове.

Дебатът по актуализацията започна невинно, с предложението на Тома Белев от ДБ повече пари да се отделят за бързи тестове за общински служители, тъй като според него става дума за хиляди хора и за нееднократни тестове. 

"Ние имаме почти 10 хил. учители. Ако възстановим по някое време дейността на училищата, ще трябва да се правят в общинските умилища тестове, и те ще трябва да се правят постоянно."

Белев отбеляза, че и бързите тестове не са достатъчно подходящи. Затова предлага да се закупят повече тестове и затова да се ползва предвиденият резерв за борба с вируса от 3 млн. лв.

Зам.-кметът Барбалов заяви, че това означава 4000 теста на седмица, което ще е твърде скъпо, ако говорим аз PCR тестове, и ще струва над 1,5 млн. лв. само за здравните работници, а в цялата страна се правят 5000 теста седмично - няма кой да ги прави. Белев отбеляза, че не е говорил за PCR тестове, но Барбалов не продължи да коментира темата.

Иван Таков от БСП пък подкрепи предложението на Белев, както и исканията да се продължат ремонтите на банята в "Овча купел" и ул. "Народно хоро", които управляващите отлагаха. Той обаче подчерта, че промените трябва да наблягат на мерките срещу коронавируса, а такива, освен това на Белев, няма. 

Това е предложението на "патриотите" и Карлос Контрера, които искат 1 млн. лв. повече за видеонаблюдение в столицата, защото според тях ще се увеличи престъпността в София по време и след извънредното положение.

Според Контрера трябва да се махнат проекти и за велоалеи за 4 млн. лв., защото сега не е моментът да се "занимаваме с това".

"Напомняме на всички общински съветници, че се намираме в извънредно положение, безпрецедентна ситуация. Все още има хора, които желаят да разсъждават с категориите преди кризата. Налага се да си пренаредим приоритетите."

Според него звучало смешно да се защитават толкова баните в "Овча купел".

Според Таков от БСП и видеонаблюдението, и баните са еднакво важни, но в момента - дребнави.

"На първо място нашата грижа в момента е да облекчим икономическото състояние в града".

Владислав Панев от ДБ пък представи районния кмет на "Овча купел" Ангел Стефанов, който да защити проектите в своя район. И изтъкна идеята за намаляване на административните разходи на общината и нейните търговски дружества с 1,5 млн. лв. Председателят на комисията Георги Георгиев подчерта, че тези на търговските дружества не са част от общинския бюджет и че не му е мястото в актуализацията на бюджета. 

По отношение на търговските транспортни дружества Панев изтъкна, че е и тяхно предложение Центъра за градска мобилност да кандидатства по схемата 60/40. И че няма да подкрепят актуализацията. Председателят Георгиев се възмути, че "вместо да похвалите дружеството, разправяте, че е по ваша идея". Йорданова от ГЕРБ също закачи за "претендиране за авторство" съветниците от ДБ.

Стефан Марков пък атакува ДБ, като обясни, че предложенията на десните са едно "обяснение или оправдание защо няма да подкрепят бюджета".

"Не смятам, че трябва да се крием зад предложения, че неподкрепата за даден доклад е по съвсем друга политическа причина. Вие имате такова оправдание. Изключително жалко е в такъв момент на актуализация, вследствие на пандемия, че отново не можем да се обединим."

Фактът, че БСП няма предложения, също показвал, че "червените" не подкрепят актуализацията само по политически причини.

Таков от БСП реагира бурно:

"Ние имаме 20 предложения, които са внесени в работната група, приети са 15 от тях и са изпратени при кмета. Какви безумия говорите? Тази актуализация на бюджета е подигравка. Вие какво си мислите, това било политическо неподкрепяне. Тази ревизия на бюджета е абсолютно безумна. Да, необходима е, но не решава никакви проблеми на софиянци, нито на бизнеса, нито на хората."

А той - като ДБ, можел да направи "не 10, не 20, а 40, защото по районите могат да се направят много неща". Те обаче били излишни и дребнави, трябвало да се гледат само мерките срещу коронавируса.

Георгиев призова да се запази добрия тон. В дебата се включи и председателят на групата на ДБ Методи Лалов.

"Дали ние ще подкрепим една актуализация на бюджет, който не подкрепихме и така или иначе не струва, е политическо решение, основано на експертни решения. Обръщам внимание - актуализацията трябва да бъде съобразяване с реалностите, икономически и здравни в столицата, но живота продължава и приоритеттни обекти не могат да бъдат спирани."

Очевидно е, че ще има по-драстично намаляване на приходите от очакваното, каза още той, и направи забележка, че не са получили навреме проекта за актуализацията на бюджета.

Георгиев заяви, че от "Демократична България" не са си внесли навреме предложенията и че Лалов трябва да не повишава тон на "уважаемите общински съветници" и да "губи нрава си". А предложенията на ДБ пък съвпадали с предложения на кметицата Фандъкова.

"Аз ще гласувам против предложенията на "Демократична България", защото, на първо място, част от тях, по отношение на ул. "Николай Коперник", са вече предложени от кмета. Кой от колегите на вашата политическа група ще излезе и ще каже, че на всяка цена трябва да се занимаваме с реконструкция на банята. Къде в икономическите приоритети е банята?"

Георгиев обяви и съветниците от ДБ за "многострадалната Геновева", която само се оплаквала от това, че не й гласуват предложенията.

"Ще се въздържа да вляза в дебат с вас, защото наистина ми омръзнахте, моля, дайте думата на г-н Стефанов, който да обясни за "Овча купел" и "Народно хоро"."

"Давам думата на съветника Методи Лалов да обясни", заяде се Георгиев.

"Районните кметове имат право да участват...", започна Лалов.

"Вие знаете ли нещо за това?", попита Георгиев.

"Вие си позволявате изпит да ми правите?", избухна Лалов.

Георгиев продължи да подчертава, че Лалов не знае нищо по въпроса. Георгиев коментира, че пак си "забравя нрава".

"Близо 1/3 от отпадащите касаят обекти в "Овча купел" - бюрото в Суходол, банята в Горна баня и банята в "Овча купел". Това го разбирам като лично отношение. И, разбира се, улица "Народно хоро". Там държа да разясня нещо. Може би лошата работа на някой пиар вкарва мен и г-жа Фандъкова в обяснителен режим цяла седмица. Аз никога не съм си помислял да искам спиране на финансирането на "Народно хоро". Това, което коментирахме, беше да се промени проекта", обясни районният кмет Стефанов.

Няколко души от ГЕРБ скочиха, за да обяснят как "лично отношение" няма. Георги Марков от управляващите се заяде със старото оплакване на ДБ, че проекти в техни райони не се финансират от бюджета.

"Преди два месеца-три казваха, че няма нищо в районите, управлявани от ДБ. Сега излиза, че много неща са изключени и се чудя имало ли ги е тези неща в инвестиционните проекти или не."

В крайна сметка предложенията на ДБ бяха подкрепени само от тях и БСП и отхвърлени, а тези на ГЕРБ и ВМРО - одобрени.