Държавата обмисля дали и как може да отвори детските градини, като ще изчака "няколко дни", за да проследи опита на "по-смелите държави". Възможно е да бъде въведен вариант "средищни градини" - т.е. да отвори всяка втора или всяка трета забавачка, които да функционират на принципа на сборните групи - който има нужда, да остави детето си там.

Въпросът е важен с очакваното отпадане на извънредното положение на 13 май, с което се очаква и работещите от вкъщи в момента родители да започнат да се връщат в офиси и предприятия.

Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който бе гост в сутрешния блок на бТВ, за да коментира какво следва след отпадането на извънредното положение. Както бе анонсирано вчера - мерките остават, но ще са разписани в закон, ще се "управлява" и чрез заповеди на здравния министър, както и сега. Или извънредното положение става "извънредна епидемиологична обстановка".

"Не мога да обещая, че детски градини и ясли ще бъдат отворени на 14-и. Учените и лекарите са раздвоени - децата са по-малко рискови, но може да са преносител, общуват с баби и дядовци. Може би ще изчакаме още няколко дни, да кажем, до края на седмицата (следващата) - да видим опита на по-смелите държави. Или да има средищни детски градини - да кажем, всяка втора или всяка трета", посочи Дончев по отношение на забавачките.

Анкета на Министерството на образованието и науката сред родители показва, че около 30% от родителите са склонни да пуснат децата си на градина, което се равнявало на 75 000-80 000 деца, обяви малко по-късно и ресорният министър Красимир Вълчев.

Театри, молове и кина на този етап няма да отварят - даде заявка още вицепремиерът и припомни рисковете от затворени пространства, както и фактът, че климатичните инсталации допринасят за разпространението на вируса.

Мярката 60/40 ще се запази засега до края на юни, като процентът помощ от държавата може и да се увеличи, а самата мярка да се таргетира към определени най-засегнати бизнеси, стана ясно още от думите на Дончев. Той не прие критиките, че много малко фирми са се възползвали от мярката, с мотива, че тя не е правена, за да се възползва целият бизнес от нея.

"Критиката, че 80% не са се възползвали... Тя не е кроена за 80% от компаниите, а за тези, които веднага след кризата считат, че могат да възстановят работа", посочи вицепремиерът.

И анонсира още мерки - като 173 милиона лева за микро- и макропредприятията. Готвела се още една мярка - за 170 милиона.  

Дончев коментира и администрацията - тя трябвало солидарно с частния сектор да поеме от тежестта на икономическата криза. Затова на този етап били спрени всякакви допълнителни плащания, по-известни в обществото като бонуси.

На парламента пък Дончев препоръча да заседава онлайн - най-малкото парламентарните комисии, а гласуванията в зала да стават при допускане на малък на брой депутати (както се и прави, б.р.). Както е известно, законодателният орган се събира само за извънредни решения. Събра се обаче преди седмица, от втория опит, заради поискано от БСП изслушване на премиера Бойко Борисов.

По този повод Дончев заяви:

"Припомням - миналата семица бяхме 300 души. Колективно бяхме в ролята на нарушители, макар и да бяхме с маски."

На въпрос каква е разликата между "извънредно положение" и "извънредна епидемиологична обстановка", след като мерките остават и след 13-и, ще са записани в закони, а здравният министър все така ще има думата, вицепремиерът заяви:

"Поставяте под въпрос необходимостта, като пламне зараза, да се поставят ограничителни мерки? Или поставяте под въпрос карантината вкъщи?

Минаваме в преходна фаза, която - дай Боже - да ни докара до нормалността. Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията."

"Никой от нас няма нужда от извънредно положение и мерки. Единствената ни грижа е да съхраним здравето на хората. И да отмине COVID-19, това не е последният пандемичен риск", допълни той.

И посочи в заключение, че думите "извънредно положение" пораждали много политически спекулации за потъпкване на демокрацията и тревожели хората.

"В криза неуместната критика има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпити - всички ги чуват, но никой не ги слуша.

Характерът на карантинните мероприятия невинаги има връзка в извънредно положение ли си, или не си", посочи в заключение Дончев.