Еврото продължи днес да отслабва спрямо долара днес, стигайки до $1,02 - $1,05 за €1, след като германският конституционен съд вчера даде на Европейската централна банка три месеца да докаже, че програмата ѝ за изкупуване на публичен дълг на държавите от еврозоната е законна, т.е. не нарушава правилото банката да не финансира пряко правителства, предаде Ройтерс. 

В противен случай, казаха съдиите в Карлсруе, Германия, най-голямата икономика в ЕС, трябва да прекрати участието си в програмата.

Агенцията посочва, че се очаква ЕЦБ да обоснове правно политиката си, с която между 2015 г. и края на 2018 г. изкупи от вторичните пазари държавен дълг за повече от 2,6 трилиона евро, за да стимулира икономиките в общата валута. Решението обаче днес разколеба пазарите в това доколко ЕС ще се окаже способен да защити икономиките от ефектите на коронакризата. Въпросната програма известна като  "Програма за покупки в публичния сектор" (PSPP- Public-sector purchase programme) беше подновена през ноември 2019 г.  отговор на спада и очакванията за рецесия, предизвикани от търговската война между САЩ и Китай.

Конституционните съдии не се произнесоха по  друга подобна програма на ЕЦБ под наслова "Програма за извънредни покупки в условията на пандемия"  (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), която тя обяви през май в подкрепа на членките на еврозоната срещу коронакризата.

„Потвърждаваме отново примата на правото на ЕС. Решенията на Европейския съд са задължителни за всички национални съдилища ... Винаги сме уважавали и изцяло подкрепяме независимостта на ЕЦБ при провеждането на  нейната парична политика ", каза европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони на пресконференция в Брюксел днес.