Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента ще гласува против следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС, съобщи „Политико”.

Председателят на групата Манфред Вебер предупреди за опасността председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен (негова съпартийка) и на Европейския съвет Шарл Мишел. Заплахата се съдържа в писмо, изпратено вчера и подписано от Вебер и заместника му Зигфрид Мурешан. Репортери от „Политико” са получили достъп до посланието.

"Призоваваме ви да гарантирате, че ЕП изцяло участва в процеса на вземане на решения и в приемането и прилагането на Плана за въстановяване. Отхвърляме всеки опит за изолиране на единствената пряко избрана институция на ЕС", пишат двамата политици.

ЕНП е първа политическа сила в Парламента.

Еврокомисията все още не е огласила своето предложение за новия бюджет на Съюза за периода 2021-2027 г. Очакванията са той да бъде 2 трилиона евро, или двойно повече от първоначално предвидената сума. Обявяването му бе планирано за вчера, но така и не се състоя.

От групата на ЕНП настояват Планът за възстановяване да не бъде засегнат заради дългосрочни приоритети, нито пък да довете до по-малка МФР. Партията ще даде своето съгласие за бюджета само ако бъдат зачетени тези критерии.

В подобен дух бе и вчерашното послание на председателя на ЕП Давид Сасоли. Той настоя Европарламентът да бъде ключов участник в процеса.

„Депутатите трябва да имат думата по въпроса къде са инвестирани парите, тъй като те представляват гражданите за общото благо. Парламентът не е просто пощенска кутия”, изтъкна Сасоли и призова европейските ръководители да бъдат смели и амбициозни по отношения на готвения Фонд за възстановяване.

Всичко това означава, че в ЕП не са доволни от идеите на Комисията за законовата основа на Плана за възстановяване, коментира „Политико”. Ако тази схема, подобно на програмата за краткосрочна заетост SURE, се основава на член 122 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), Парламентът единствено ще бъде информиран за вземането на решение, а няма да участва в този процес.