Спорният проект за изграждането на Националната многопрофилна детска болница вече е обект с национално значение. Такова решение взе днес Министерският съвет на своето редовно седмично заседание. 

"Предвид острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца, обектът „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ следва да бъде определен за „обект с национално значение“.

Причината - това ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи на реализацията на проекта. Според кабинета така министерството на здравеопазването ще успее да спази предвидените срокове, с което освен това щели да бъдат изпълнени и препоръките на Европейския съюз за изграждането на такова специализирано съоръжение. 

Така става ясно, че въпреки съпротивата на част от обществото детската болница не просто ще бъде построена, но и дейностите по завършването й ще се ползват със специалната закрила на държавата. 

Решението идва месец след като от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" поискаха оставката на министър Кирил Ананиев.  В петиция, която за няколко часа е събрала близо хиляди подписа, се казва, че министър Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като е подписал в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 милиона лева за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж.

Както Клуб Z писа, въпреки серията от обжалвания и гражданските протести и петиции Ананиев е подписал договора за изграждане на спорната Национална многопрофилна детска болница. Това е станало на 2 април, като обществото разбра от публикувано съобщение на сайта на министерството.

Както е известно, предвидено е детската болница да бъде изградена на територията на Александровска болница в София, като се използва изоставеният от години груб строеж. Срещу това намерение се обявиха от Камарата на архитектите в България, както и организации на родители и лекари. Основният мотив: сградата е опасна и нефункционална. Обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията обаче не доведоха до резултат и процедурата на здравното министерство продължи.

Търгът за проектиране, строителство и надзор бе спечелен от ДЗЗД "Детско здраве" (обединение "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД). Общата стойност на договора е 77 839 442 лева без ДДС, или 93 407 331 лева с включен ДДС. Изпълнителят разполага с едногодишен срок от сключването на договора да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта обединението посочва, че ще се извърши допълнително конструктивно обследване на строежа.

При все това, че министър Ананиев всеки ден дава пресконференции покрай пандемията от COVID-19, въпросното съобщение дойде изненадващо за всички. И породи нова гневна реакция. Самият Ананиев участва днес в брифинг в Министерския съвет и бе попитан какво е наложило подписването на договора точно в този момент. А министърът посочи като мотив процедурите по Закона за обществените поръчки. И очакването на родители и деца за бързо изграждане на специализираното лечебно заведение, чието изграждане не трябвало да се замразява, докато очакваме да мине пандемията.